Psikolojik açıdan baktığımız zaman “karar” çoklu seçeneklerden bir tercihtir. Bunu yaparken birçok açıdan etkileniriz. Kişiliğimiz, çevresel faktörler, ruhsal halimiz, biyolojik ve nörolojik halimiz, bildiklerimiz ve bilmediklerimiz vardır.
Bilinçaltımızı kullanırız, cesaretimizi kullanırız, sosyal çevremizi kullanırız. Çok farkında olduklarımız hiç farkında olmadıklarımız var.
Çok geniş bir yelpaze aralığı vardır karar vermenin.
Bununla beraber tüm saydıklarım kişinin değer olguları doğrultusunda oluşur.
Kişi hangi sosyal statüde, hangi ruhsal halinde olursa olsun sadece kendi değer yargılarına göre karar verir. Eğer iki kişinin değer yargısı birbiri ile uyuşuyorsa aynı kararı verebilir. Ya da herhangi bir olayda biri diğerine ‘’haklı’’ diyebilir. Karar verme ve haklı/haksız olgusu sadece değerlerle belli olur.
Hayat yolunda evrimleşirken, aynı insan farklı olaylarda farklı tepkiler verebilir
Bazen sezgisini kullanırken bazen tamamen mantığını kullanabilir.
Bazen farkına bile varmaz. Bazı zamanlar karar kendini verir biz değil.
Hayat yolculuğumuzda neye nasıl baktığımız çok önemli. Aldığımız kararları da çoğu zaman nasıl bakıyorsak hayata öyle alırız.