SONER KAN
İnternet üzerinden otomobilini satışa çıkartıp, 2 milyon lira değer belirleyen A.A. ile bağlantı kuran dolandırıcılar, ona 20 bin lira kapora ödeyip, söz konusu ilanı kaldırttı; sonra da aracın fotoğraflarını kullanıp, sahte bir ilan hazırlayarak, arabayı bu kez bir milyon 765 bin liradan satışa çıkarttı. Bunu gören Y.Ö., dolandırıcıların tuzağına düştü. Kendisini ‘mühendis Cihan’ olarak tanıtan dolandırıcı, her ikisini; “İşim gereği şehir dışındayım. Aracın satışın kuzenim yapacak” diyerek, birbirlerinden habersiz noterde buluşturdu. Y.Ö., parayı kendisine verilen hesaba gönderdi; ‘sazan sarmalı’ vurgunu, noterin uyarısıyla ortaya çıktı. Polis, paranın izini sürdü; Adana merkezli Mersin ve Batman’da eş zamanlı operasyonla 6 kişiyi yakaladı. Tutuklanan zanlıların, aynı yöntemle yaklaşık 100 milyon liralık vurgun yaptığı ortaya çıktı.
20 BİN LİRA KAPORA VERDİ
Otomobilini satışa çıkartan A.A. (41), otomobilini internet üzerinden satışa çıkartıp, 2 milyon liralık bir satış fiyatı belirledi. Söz konusu ilanı görün A.A. ile bağlantıya geçip, kendisini de ‘mühendis’ olarak tanıtan bir kişi, A.A.’ya 20 bin lira kapora ödeyip ilanı kaldırttı. Adının; ‘Cihan’ olduğunu belirten dolandırıcı, A.A.’dan aracı yakından incelemek için arabanın fotoğraflarını istedi. Zanlı, kendisine gönderilen fotoğraflardan yeni bir ilan oluşturdu.
SAHTE İLANDA DÜŞÜK FİYAT
Aynı araç, sahibinden habersiz bir şekilde bu kez bir milyon 765 bin liradan satışa çıkartıldı. Bu ilanı gören Y.Ö. (35), şüpheliyle bağlantıya geçti ve otomobili almak için anlaştı. Her şeyden habersiz A.A. arabasını satmak; Y.Ö. de aynı aracı satın almak için noterde buluştu. Dolandırıcı, telefonla bağlantıya geçtiği her kişiyi de; “İşim gereği şehir dışındayım. Aracın satışını kuzenim yapacak” diyerek oyaladı.
1.7 MİLYON LİRA DOLANDIRILDI
Bu yalana inanan Y.Ö., noterde sıra beklerken, bir milyon 765 bin lirayı telefondaki şahsın, kendisine verdiği hesaba aktardı. Noter katibinin devir işlemini yapacağı sırada A.A., paranın hesabına yatırılmadığını söylemesi üzerine Y.Ö., kendisini arayan numaraya ulaşmaya çalıştı, ama ulaşamayınca dolandırıldığını anladı; soluğu emniyette aldı. Adana Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, kapsamlı bir soruşturma başlattı.
100 MİLYON LİRALIK VURGUN
Polis, ‘sazan sarmalı’ vurgununu aydınlattı; olayı Z.B. (24) ve A.Ö.’nün (24) organize edip, İ.T. (23), M.K. (22), R.K. (23) ve T.Ö. (23) ile birlikte gerçekleştirdiği tespit edildi. Zanlıların yine aynı yöntemle Türkiye genelinde yaklaşık 100 milyon liralık vurgun yaptığı ortaya çıktı. 19 Ekim’de operasyon için düğmeye basıldı; hedefteki 6 isim de Adana merkezli Mersin ve Batman’da eş zamanlı düzenlenen operasyonda kıskıvrak yakalandı.
DOLANDIRIP ‘KRİPTO PARA’ ALMIŞLAR
Şebekenin iki önemli isminden biri olan Z.B.’nin, 22 ayrı dolandırıcılık suçundan da arandığı ortaya çıktı. Operasyon kapsamında yapılan aramalarda da 9 adet Cumhuriyet, bir adet de çeyrek altınla çok sayıda dijital materyal ele geçirildi. Şüphelilerin, dolandırdıkları Y.Ö.’den gelen paranın bir milyon 500 binini ‘kripto para’ya; kalan 265 bin lirayı da altına çevirdiği tespit edildi. Emniyetteki sorgularında haklarındaki suçlamaları kabul etmeyen 6 şahıs da sevk edildikleri adliyede nöbetçi mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.