Özel Haber

500 Milyon Engelliye Umut Olacak!

SONER KAN

Adana’da 29 yaşındaki Göncü Musa Zeytun, sokakta geri dönüşüm özelliği olan hurda ve atık kağıt toplayıp, bir yandan ailesinin geçimini sağlarken, diğer yandan hayallerinin peşinden koştu. Zor şartlara karşı, bir an olsun pes etmedi; azmedip çabaladı ve üniversiteden mezun olup, çocukluk hayali olan; ‘mekatronik mühendisi’ oldu. Zeytun, işitme engelli arkadaşıyla iletişim kurmakta zorlanınca; yazı ve sesi işaret diline çeviren bir yazılım geliştirdi. 

‘Dostext’ adlı proje de Çin’de ‘dünya üçüncülüğü’ kazandı. Zeytun “Yazılımımız yerli, çözümümüz evrensel. 3 milyar dolarlık piyasa için 300 bin dolarlık bir yatırıma ihtiyacımız var. Dünya genelinde yaklaşık 500 milyon işitme engellinin hayatını değiştirecek projeyi Türk gençleri, yerli ve milli imkanlarla geliştirdi ve patentledi. Sokaktan kağıt toplayan o insan artık dünyaya yazılım satacak” dedi.

SOKAKTAN ÜNİVERSİTEYE

Münevver (71) ve Mehmet Zeytun (79) çiftinin, 9 çocuğundan biri olan Göncü Musa Zeytun, bir yandan sokaklarda geri dönüşüm özelliği olan hurda ve kağıt toplayıp ailesinin geçimine katkı sunarken, diğer yandan da çocukluk hayali olan ‘mekatronik mühendisi’ olmak için çabalayıp azmetti ve üniversiteden mezun olup, mühendis oldu. İşitme engelli arkadaşı Gizem Eke ile iletişim kurmakta zorlanan Zeytun, mühendisliğini kullanıp bir yazılım geliştirdi.

500 MİLYON KİŞİ İÇİN UMUT

Zeytun, ‘Dostext’ adını verdiği programla “Merhaba” ifadesini kullanan bir kişinin söylediği söz, işitme engelli bireye işaret dili; işitme engellinin de işaret diliyle anlattıkları karşı tarafa yazılı bir şekilde iletmeyi başardı. Bugün dünya genelinde 500 milyona yakın işitme engelli birey olduğuna dikkat çeken Zeytun, geliştirdiği projesiyle de işitme engellilerin gündelik hayatta karşılaştığı engelleri aşmasına katkı sunmak istiyor.

DÜNYA ÜÇÜNCÜLÜĞÜ ÖDÜLÜ

Proje, ilk olarak Dünya Fikri Mülkiyet Hakları Kurumu (WIIPA) tarafından, geçtiğimiz mayıs ayında İstanbul’da; ‘Bir Fikir Bir Dünya’ sloganıyla düzenlenen yarışmada ikincilik; Çin Expo’da dünya üçüncülüğü elde etti. Start-up dünyasında; uluslararası arenada Türk bayrağını dalgalandırdıkları için gururlu olduklarını anlatan Göncü Musa Zeytun, “Projemiz, evrensel bir sorunu çözmeye aday” yorumunu yaptı.

BU PROJE ÇOCUKLUK HAYALİM

Projenin, çocukluk hayali olduğunu kaydeden Zeytun, “Çünkü çocukken hep insanlığa faydalı işler yapmak istiyordum. İnsanların daha adil ve eşit şartlarda yaşamasının hayalini kuruyordum. Ben, o küçük Göncü Musa Zeytun’un hayallerini gerçekleştiriyorum. Çocukça projeler yaparken, onu kimse dinlemiyordu ama şimdi o bir mühendis ve onun hayallerini gerçekleştiriyorum” ifadesini kullandı.

YAZILIM YERLİ; ÇÖZÜM EVRENSEL

Katma değeri yüksek projeler ürettiklerini, ancak desteğe ihtiyaç duyduklarını vurgulayan Zeytun, “Böyle durumlarda devletin bizzat kendisi en büyük destekçidir. Dünyada 500 milyon işitme engelli var. Türk gençlerinin yaptığı bu yazılım, birçok işaret ve konuşma dilinde bütün dünyaya hizmet verecek. Yazılımımız yerli, çözümümüz evrensel. 3 milyar dolarlık piyasa için 300 bin dolarlık bir yatırıma ihtiyacımız var. Dünya genelinde yaklaşık 500 milyon işitme engellinin hayatını değiştirecek projeyi Türk gençleri, yerli ve milli imkanlarla geliştirdi ve patentledi. Sokaktan kağıt toplayan o insan artık dünyaya yazılım satacak” diye konuştu.