Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açış konuşmasına geçildi. Panele katılım oldukça yoğun olurken, açılış konuşmasını İŞKAD Yönetim Kurulu Başkanı Süheyla Gergin yaptı.

Suheyla-1

Gergin, yaptığı konuşmada kadınların Türkiye’nin geçmişten gelen sosyal, kültürel ve ekonomik yapısında her zaman öncü bir rol üstlendiğini vurguladı. Kadınların tarla, sanayi, sağlık, spor gibi alanlarda varlık göstererek ekonomiye katkı sağladığını belirten Gergin, "Kadınların özellikle ekonomik alandaki artışı, ülkemize çok daha fazla değer katacaktır" dedi. Ayrıca, kadınların iş gücüne katılımının artırılmasının, Türkiye’nin medeni seviyeye ulaşmasındaki en önemli faktörlerden biri olacağını ifade etti. Gergin, "Kadın, bilinci, aklı ve toparlayıcı yönüyle ekonomiye, sosyal yaşama, siyasete katkı sunmak için her anlamda var olmalıdır" diyerek kadın farkındalığının arttırılmasının önemine dikkat çekti.

Gasp Eden Kardeşi Tutuklandı Şimdi Oğlu Tehdit Ediyor Gasp Eden Kardeşi Tutuklandı Şimdi Oğlu Tehdit Ediyor

Veli

Panelde bir diğer konuşmayı yapan Adana Sanayi Odası Genel Sekreteri Veli Oğuz ise kadınların iş gücüne katılımının sadece bir eşitlik meselesi olmadığını, aynı zamanda bir kalkınma ve refah meselesi olduğunu vurguladı. Oğuz, sürdürülebilir kalkınma ve toplumsal refah için kadınların iş gücüne katılımının hayati öneme sahip olduğunu belirtti. Birleşmiş Milletler verilerine atıfta bulunarak, kadınların iş gücüne katılım oranlarının artırılmasının küresel ekonomiye trilyonlarca dolarlık katkı sağlayabileceğini söyledi.

Oğuz, Türkiye’de hala kadınların yönetim pozisyonlarında yeterince temsil edilmediğini, eşit işe eşit ücret anlayışının tam anlamıyla yerleşmediğini belirterek, "Bu engellerin aşılması, kadınların sadece desteklenmesiyle değil, eşit fırsatlarla güçlendirilmesiyle mümkün olacaktır" dedi. Adana Sanayi Odası olarak bu sürece katkı sunmanın en önemli öncelikleri arasında yer aldığını ifade eden Oğuz, "Kadın girişimciliği destekleyen projeler, eğitim programları ve farkındalık yaratıcı etkinliklerle kadınların ekonomiye daha fazla katkı sağlaması için çalışmalar yürütüyoruz" şeklinde konuştu.

Adana Sanayi Odası’nın "Sanayide Kadın Evi Projesi" hakkında da bilgi veren Oğuz, Adana Valiliği’nin himayesinde başlatılan projeyle kadınların istihdama kazandırılması yönünde önemli adımlar atıldığını söyledi. Geçtiğimiz yıl başlatılan bu projede 24 kadının, Temel Ejder ve Entegre Kalite Yönetim Sistemi eğitimlerine katıldığını belirtti. Ayrıca, 2022 yılından itibaren yaklaşık 500 kadına hazır giyin, CNC, kaynakçılık, ayakkabı ve tekstil alanlarında mesleki eğitimler verildiğini ve bu kişilerin istihdama kazandırılması için çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Adana Sanayi Odası olarak bölge ekonomisine katkı sunmak amacıyla Sanayi Kampüsü projesini hayata geçirdiklerini belirten Oğuz, "Sanayi kampüsümüz, sanayinin geleceğini şekillendirmek amacıyla kuruldu. Yeşil ve dijital dönüşüm, mesleki gelişim, dış ticaret ve proje geliştirme alanlarında sanayicilerimize tek çatı altında hizmet veriyoruz" dedi. Oğuz, Adana Sanayi Odası olarak bu hizmetlerin tüm sanayicilere ulaşması için büyük çaba sarf ettiklerini de sözlerine ekledi.

Panel, kadınların iş gücüne katılımını artırmak, cinsiyet eşitsizliğini aşmak ve kadınların ekonomiye katkılarını desteklemek amacıyla yapılan konuşmalarla devam etti. Katılımcılar, kadınların daha fazla yer aldığı iş dünyasında sağlanacak eşitlik ve fırsatlarla toplumun kalkınmasının hızlanacağını vurguladı.

Muhabir: BERİL ANT