Bakanlık Ramazan Bayramı öncesi taklit-tağşiş yapılan ve sağlığı tehlikeye düşürecek gıdaların tespitlerinin yapıldığı son denetimleri paylaşıldı. Sağlığı tehlikeye düşürecek gıdalar listesinde Adana’dan iki adet firma yer aldı.
Yapılan denetimlerde Yüreğir’de et ve et ürünleri grubunda faaliyet gösteren bir firmanın “kırmızı et” olarak satışa sunduğu ürününde tek tırnaklı eti tespit edildi. Kebabıyla ünlü şehir Adana’da yeni
TEK TIRNAKLI ETİ NEDİR?
Gıda sektöründe sıklıkla gündeme gelen "tek tırnaklı eti," at, eşek ve katır gibi hayvanların etlerini ifade eder. Tek tırnaklı hayvanlar olarak bilinen bu hayvanlar, doğaları gereği yalnızca tek tırnaklıdır ve bu özelliklerinden dolayı sığır, koyun gibi çift tırnaklı hayvanlardan ayrılırlar.
Ayrıca Kozan’da süt ve süt ürünleri grubunda faaliyet gösteren bir firmanın “pastörize tereyağı” olarak sattığı ürününde natamisin tespit edildiği de kaydedildi.
NATAMİSİNİN ZARARLARI
Toksik olmamakla birlikte, natamisinin aşırı tüketimi ya da uzun süreli maruziyet bazı alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Ciltte kaşıntı, döküntü gibi alerjik belirtiler görülebilir.
Göz veya cilt ile uzun süre temas ettiğinde tahrişe neden olabilir. Bağırsak florası üzerinde olumsuz etki yapabilir. Natamisinin, bağırsaktaki yararlı bakterileri etkilemediği düşünülse de, uzun süreli ve aşırı tüketimde bağırsakta dengenin bozulmasına yol açabilir.