Adana

“Adana’ya İstiklal Madalyası Verilsin!”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve kurtarıcısı Mustafa Kemal Atatürk’ün başlattığı ‘Kurtuluş Savaşı’na ilham olan Adana’ya ‘İstiklal Madalyası’ verilmesi gerektiğini söyledi.

Adana’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 102. Yıldönümüne ulaşmanın gururunu yaşadıklarını kaydeden CHP’li Dr. Şevkin, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gerekçeleriyle birlikte (TBMM) yeni bir kanun teklifi sundu.
27. dönemde meclise sunduğu kanun teklifini 28. Dönemde de yineleyen Dr. Şevkin, Kurtuluş Savaşı ve Türk Devrimi'nin akışı içerisinde, Adana’nın Atatürk'le bağlantılı birçok gelişme yaşadığını kaydetti.
Mustafa Kemal Atatürk’ün 1. Dünya Savaşı'nın yenilgi ile biten acılı günlerinde, Adana'da bulunduğunu hatırlatan Dr. Şevkin, “Mustafa Kemal Atatürk, Suriye'den çekilen Yıldırım Orduları Grup Kumandanı olarak, mütarekenin ilk günlerini buradan izlemiştir. Türk ulusunu egemenliğe ve bağımsızlığa kavuşturma plânını burada tasarlamıştır. Bunu kendisi, Büyük Zaferden sonra 15 Mart 1923 günü Adana'ya ilk geldiğinde "Bende bu vakayiin ilk hissi teşebbüsü, bu memlekette, bu güzel Adana'da doğmuştur" diyerek açıklamıştır. Bu açıdan, Atatürk'ün zaferlerle dolu askeri ve siyasi hayatında, Adana'nın özel bir yeri vardır” diye konuştu.

“ULUSAL BAĞIMSIZLIK DÜŞÜNCESİ ADANA’DA OLUŞTU”
Adana'nın gururu, ulusal bağımsızlık ve egemenlik düşüncesinin Atatürk'ün kafasında oluşturduğu bir şehir olmasından kaynaklandığının altını çizen Dr. Şevkin, “Bu gurur ve aynı zamanda mutluluğa eklenen diğer bir gelişme de, büyük zaferden sonra Mustafa Kemal'i ilk bağrına basan şehrin Adana olmasıdır. Atatürk, İstiklâl Savaşı'nın zaferle sonuçlanmasından ölümüne kadar, Çukurova'ya yedi defa gelmiştir Bu gezilerinde Adana'da kalan sıcak anıları Çukurovalılar ılık yüreklerinde taşımışlardır” ifadelerini kullandı.

Atatürk’ün yurt köşelerini gezerken, görüp geçen bir insan değil, karanlığın ötesindekileri gören, göremediklerini sezen bir yaradılışta olduğuna dikkat çeken Dr. Şevkin, kanun teklifinin gerekçelerinde şu ifadelere yer verdi:
“İzlenimlerinin tümünü ya o esnada verdiği direktiflerle ya da Ankara'ya döndüğü zaman değerlendirmekteydi. Tarım, ekonomi ve sosyal nitelikteki sonuçları açısından da Atatürk'ün Çukurova seyahatleri, büyük değer taşımaktadır. Atatürk burada yaptığı konuşmalarında gericiliğin, bağnazlığın, bozgunculuğun yıkıcılığına değinmiş, milletimizin uygarlık ve çağdaşlık amacına yönelmesine, tekniğin değerini öğrenmesine ışık tutmuştur. Sanatın ve sanatkârın önemine, bol üretimin gereğine, kültürün değerine, hemen her seyahatinde parmak basan Atatürk, dile, tarihe dair ilginç konuşmalar yapmıştır. Mustafa Kemal'in 1923 Mart'ında Adana'ya yaptığı ziyaret, zengin anılarla doludur. O, Büyük Zafer'den sonra ilk ziyaretini Adana'ya yapmıştı, ölümüne neden olan son hastalığını hiçe sayarak, 1938 yılı Mayıs'ında yaptığı ziyaret ise Hatay'ı kurtarmak amacına yöneliktir. Büyük Zafer'den sonra onu ilk gören Adana, hastalığı sırasında son ziyaret ettiği yer de yine Adana, olmuştur.

Unutulmaz kurucumuz Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde verilen İstiklal savaşımız tarihe “mazlum milletlerin emperyalizme karşı ilk başkaldırışı ve emperyalizme karşı indirilen ilk büyük darbe” olarak geçmiştir. Bu büyük ve onurlu mücadele kuşkusuz Anadolu’nun her bir köşesinde sayısız kahraman da yaratmıştır.
 

NEDEN İSTİKLAL MADALYASI?
İstiklal Savaşı’nda Adana başta olmak üzere Türkiye savunması için canlarını hiçe sayan, halkı vatan savunması için örgütleyen Sinan Tekelioğlu, Tufan Bey, Kozanoğlu Doğan Bey, Rahime Hatun, Kibarların Mehmet, Gizzik Duran, Sıçramaz Hüseyin Hoca, İbo Osman, Şeyh Cemil Nardalı, Deli Hacı Ağa, Köşker Duran, Ahmet Remzi Yüregir gibi Adana tarihinde önemli yer etmiş birçok kahraman da mevcuttur. Adana'nın gururu, ulusal bağımsızlık ve egemenlik düşüncesinin Atatürk'ün kafasında oluşturduğu bir şehir olmasındandır. Bu kanun teklifi ile İstiklal Mücadelesi’nde kahramanlık örneği sergilemiş, vatan savunmasının önemiyle hareket etmiş ve sayısız başarılara imza atmış Adana’mıza ‘İstiklal Madalyası’ verilmesi amaçlanmıştır.”
CHP’li Dr. Şevkin, İstiklal Savaşı (Kurtuluş Savaşı) esnasında ülke savunması için gözünü budaktan sakınmayan kahramanların barındığı, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Mücadelesi’nin ilham kaynağı olan Adana’ya ‘İstiklal Madalyası’ verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.