Ne demiş atalarımız; “Ayağını yorganına göre uzat”
Ne demek?
“Gelirine, maddi durumuna göre hareket et. Harcamalarını gelirine göre ayarla” demek
Bir de “Kendi yağıyla kavrulmak” deyimi var.
Ne demek?
“Elindekiyle yetin, ihtiyacın kadar al, israf etme” demek.
Biz ne yapıyoruz?
Ne ayak kalıyor, ne yorgan… Ne yağ kalıyor, ne tava, tencere… Canını çıkartıyoruz hayatın.
Kredi kartlarına bir dayanıyoruz, ay sonu ekstre geldiğinde apışıp kalıyoruz.
Sanki o kredi kartını başkası ödüyor.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) verilerine göre, kredi borçlanmaları geçen yıla göre yüzde 54 artmış. Bu artış, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı yıllık enflasyon oranlarının altında kalmış olması, reel anlamda borçlanmanın azalmış olduğunu gösteriyormuş. Bir araştırmaya göre kredi borçlanmaları, aralık ayının son haftasında 11 trilyon 630 milyar TL seviyesine yükselmiş. Geçen yılın aynı döneminde bu sayı 7 trilyon 568 milyar liraymış.
Geçtiğimiz yılın aynı döneminde 1 trilyon 83 milyar TL olan tüketici kredileri, yüzde 40’lık bir artışla 1 trilyon 513 milyar TL’ye yükselmiş. Bunun yüzde 29’unu konut, yüzde 6,3’ünü taşıt, yüzde 64,7’sini de ihtiyaç kredileri oluşturmuş. Tüketici kredilerinin dağılımına bakıldığında ihtiyaç kredilerindeki artış yüzde 45’le sınırlı kalırken taşıt kredisi kullanım toplamının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 93, konut kredilerinin ise sadece yüzde 21,7 arttığı görülüyor. Özellikle konut kredilerindeki bu reel durgunluk, son zamanlarda oldukça yükselen konut fiyatlarının gevşemesine yol açacağı şeklinde yorumlanıyor.
BDDK verilerine göre ticari kredi borçlanmaları, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 48’lik bir artış göstermiş, yani enflasyonun altında kalarak reel anlamda daralmış olmuş. Ticari ve diğer krediler 2022 yılı sonunda 6 trilyon 38 milyar TL iken, geçtiğimiz aralık ayının son haftasında 8 trilyon 961 milyar TL’ye yükselmiş. Taksitli ticari kredilerin yüzde 42’lik artışla 1 trilyon 384 milyar TL seviyesine ulaştığı görülmüş. KOBİ kredilerinin ise geçen yıla kıyasla yüzde 57 oranında artarak 3 trilyon 175 milyar lira olmuş.
Şu açıklamalara bakılırsa sağımız solumuz her yanımız kredi olmuş.
Hani yorgan nerede?
Nerede ayaklarımız?
Nereye kadar gidecek bu kredi kartlarıyla alışverişler?. Gelirin sabit, aldığın maaş aynı ama kredi kartı harcamaların artıyor.
Böyle giderse yorganı satmak zorunda kalabilirsiniz.
Ayakların ve yorganların boyunu iyi ayarlayın. Borçlarınız boyunuzu aşarsa boğulursunuz.