Dünyanın neresine giderseniz gidin Adana denilince akla kebap gelir, şalgam gelir, halka tatlısı gelir. Farklı yemekleriyle, kahvaltılıkları ve hamur işleri ile Türkiye’nin ünlü mutfaklarından biridir Adana... Toros dağlarının bereketi ve bunun yanı sıra deniz ile bağdaşan coğrafyası, geçmişten bugüne göç yollarının merkezi olması gibi faktörler kentin mutfağını çok zenginleştirdi.
Tatlılardan başlayıp sıralamaya kalksak, karakuş tatlısı, bici bici, cevizli sarı burma tatlısı, cezerye tatlısı ve Adana usulü halka tatlısı gelir. Doğal ürünlerine gelince şalgam suyu, zeytinyağlı defne banyo sabunu, paketler halinde satılan doğal baklagiller, nar pekmezi, sumak ekşisi ve turşu bunlardan bazılarıdır. Elbette narenciyesi var, yumuğu var, yemek listelerine eklenecek daha çok yemeği var.
Kısacası kente özgü baharat ve besinler ile yapılan birçok yöresel lezzeti Adana’ya geldiğinizde tadabilirsiniz.
Peki Adana neden balıyla anılmıyor.
Neden kebabı kadar balıyla da tanıtılmıyor. Neden belirli dönemlerde bal festivalleri yapılarak bu sektör canlandırılmıyor.
Bakın İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, bölgede arıcılıkla ilgili eğitim faaliyetlerinin yıl boyunca sürdüğünü, uzun süredir bal üretiminde ilk üç içerisinde bulunan Adana'nın değişen mevsim şartlarına göre bazı yıllar üretimde ilk sırayı aldığını söylüyor.
Üretimde ilk sırada olan bir Adana var ama biz bunu dünyaya yeterince tanıtamıyoruz. Adana bal üretiminde Türkiye'de ikinci sırada yer alıyor ve yaklaşık 13 bin ton civarında bal üretiliyor. Türkiye'deki birçok bal markasının üretim merkezi Adana.
Tekin ne diyor; “Adana'da bal üretimi yıldan yıla artış gösteriyor. Bundan 4-5 yıl önce 8-10 bin ton civarındayken şu an 13 bin ton civarına çıktık. Yaklaşık 2 bin 500 arıcının 500 bin kovanda bal üretimi yaptığı kentte 2020'de 12 bin 171, 2021'de 12 bin 336, 2022'de 12 bin 645 ton bal üretildi. Sürekli en üstte bir mücadele içerisindeyiz. Hem arıcılarımızı hem ilimizi bu kategoride en önde tutmaya çalışıyoruz. Bal üretiminde en iyi olmak ve en kaliteli balı üretmek için mücadelemizi sürdürüyoruz ve sürdürmeye devam edeceğiz. Üretimin daha güçlenmesi için arıcılara desteklerimiz sürüyor.”
Bu aşamada neden bal üretimine yönelik çalışmalarımızı artırmıyoruz.
Dünyanın en başarılı ziraat fakülteleri Çukurova Üniversitesi’nde değil mi?
Üniversite, belediyeler, bal üreticileri, devletin diğer kurumları neden el ele verip, bu sektörü daha çok canlandırmıyor!
Kebabın yanında balımız da duyulsa…
Dünyanın dört bir yanına bal ihraç etsek…
Yatırımcılar bal ve yan ürünler konusunda kafa yorsa ve bu da istihdama yansıtılsa…
Osmaniye daha düne kadar Adana’nın ilçesiydi, fıstığını duymayan kalmadı!
Neden ballı Adana duyurulmasın?