Korsanla mücadele çağrısında bulunan Başkan Doğan, Vedat Dalokay Sebze Meyve Hali içinde yer alan 271 esnafın vergiye tabi olduğunu belirterek, ‘’Biz, dört duvar arasındayız ve her şeyimiz kayıt altında. Buradan bildirimsiz, faturasız bir kasa ürün dışarıya çıkarılamaz. Biz ısrarla korsanla mücadele talebimizi dile getirirken maliye ekipleri halin hem giriş hem çıkışında sürekli denetim yapıyorlar. Korsan, yani kayıt dışılıkla mücadele edilmiyor. Adana korsan ürün cenneti oldu’’ dedi.
KORSAN ÜRÜNLERDE SATIŞ PATLAMASI VAR
Korsanla yeterli mücadele olmadığı için hal esnafının sıkıntıya girdiğini, kayıt dışılık nedeniyle ciddi bir vergi kaybı yaşandığını kaydeden Başkan Doğan, ‘’Esnafımız ciddi anlamda zarar görüyorken, vergi kaybı yaşanırken 7-24 iki kapı arasında bizi denetliyorlar. Adana sebze haline günde 3 bin ton ürün girerken ve tamamı satılırken şu an satışlar yüzde 30’a düştü. Pazarcısı, manavı, marketi korsanlardan ürün alıyor. Biz ürünleri satamazken, korsanlarda satış patlaması var’’ diye konuştu.
FİYATLARININ YÜKSELMESİNE NEDEN OLUYOR
Piyasadaki korsan ürün satışlarının sebze ve meyve fiyatlarının yükselmesine neden olduğuna dikkat çeken Başkan Doğan, ’’Tüketiciye ucuz gitmesi gereken ürün, korsanlar yüzünden yüksek fiyatlardan satılıyor. Maliyeci arkadaşlar korsanları değil bizi denetlediği günden bu yana 16-17 liraya sattığımız mandalinayı şu an 10 liraya satamaz durumdayız. Korsanlar ise bu mandalinayı kayıt dışı şekilde 22-23 liradan, marketler 35- 40 liradan satıyor. Sizin denetleyeceğiniz yer biz değiliz. Biz vergiye tabiyiz. Gidin marketleri, korsanları denetleyin’’ ifadelerine yer verdi.
BİNLERCE TON ÜRÜN KAYIT DIŞI SATILIYOR
Korsan ürün satışlarının kent merkezindeki tüm mahallelerde yapıldığını kaydeden Başkan Doğan, şu ifadelere yer verdi:
‘’Vedat Dalokay Sebze Meyve Haline örneğin 3 bin ton ürün girerken, en az 6-7 bin ton ürün korsan olarak satılıyor. Maliye ekipleri görev yaptıklarını söylüyorlar. Kabul ediyoruz onların görev aşkını ama biraz da dışardaki korsanları denetlesinler ki hem esnafın yüzü gülsün hem devletimizin yüzü gülsün, vergi kaybı engellensin, hem tüketici ürünlere daha ucuz fiyattan ulaşsın.
Tüm yetkililer sesleniyoruz; Denetimleri artırın, korsanlardan ürün alan marketler denetlensin. Bir sorunumuz da vergi yükü. Girdi maliyetlerimiz çoğalıyor. Kar marjımız yüzde 30 ise bu yüzde 10’a kadar düşüyor. Durum böyle olunca biz, örneğin 10 liraya satmamız gereken ürünü 11’e satmak zorunda kalıyoruz. Bu da vatandaşa yansıyor. 158 bine kadar yüzde 15,158 bin-330 bin arası yüzde 20 vergi alınıyor. 330 bin ila 1 milyon 200 arası yüzde 27, 1 milyon 200 ila 4 milyon 300 bin lira arasında yüzde 35 vergi alıyorlar. Vergi birimi 158 bin ila 500 bin arası yüzde 15 bandında olması gerekiyor. Vergiler belimiz büküyor. ‘’
HAL YASASI İHTİYACA CEVAP VERMİYOR
Asıl adı ‘5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Kanunu’ olan hal yasasının ihtiyaca cevap vermediğini kaydeden Başkan Doğan, ‘’Bir masa etrafında toplanıp yasa çıkarıyorlar. O masada bize yer vermiyorlar. Yasanın muhatabı bizleriz ama biz yokuz. O nedenle sorun yaşıyoruz’’ dedi.
Vedat Dalokay Sebze Meyve Hali’nde 3 binin üzerinde çalışan olduğunu belirten Başkan Doğan, istihdama da önemli bir katkı sunduklarını ifade etti.
ZEYDAN KARALAR’A HEM TEŞEKKÜR HEM TALEP
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’a da teşekkür eden Adana Kabzımallar Odası Başkanı Mahsun Doğan, ‘’Kendisinden zabıta ve güvenlik desteğini acil olarak talep ediyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız sayın Zeydan Karalar, sağ olsun bugüne kadar hiçbir talebimizi geri çevirmedi. Bize bir telefon kadar yakın. Ulaşılamaz değil. Kendi sorumluğunda olan her konuda bize yardımcı oldu. Teşekkür ediyoruz’’ diye konuştu.
Hal dışı ve hal içi esnaf ayrımına son verilmesi gerektiğini de belirten Doğan, şu ifadeler yer verdi:
‘’Esnaf tek çatı altında olmalı. Hal dışı, kayıt dışı esnaf yüzünden hem vergi kaybı oluyor hem vergi ödeyen esnaf zarar ediyor. Her ilin bulunduğu sebze halinden market, manav, pazarcı ürün alırsa fiyatlar dengelenir. Tüketici ucuz ürüne ulaşır. Denetim daha kolay olur. Marketler, korsandan aldığı ürünü üstüne yüzde 300 koyup satıyor. Biz bugün halde limonu 3 liradan satamıyoruz. Bir işçi yevmiyesi 850 lira. Bir işçi en fazla 300 kilo ürün toplayabiliyor. İşin içine maliyeti, hadi 1 lira da nakliyeyi koyun etti 4 lira. Biz limonu satamıyoruz. Çifti ağaçlarını söküyor. Markette ise 20-25 lira. Tüketici pahalı olduğu için alamıyor bu nedenle de ürünler elimizde kalıyor. Çiftçi yarın üretmeyi bırakırsa ne yapacağız. Limonu ithal mi edeceğiz. Çiftçi biterse, üretmekten vazgeçerse bizler yanımızda 20-25kişiyi nasıl çalıştıracağız? Biz, bir kasa ürünü bildirimsiz hale sokamazken, faturasız bir kasa ürünü satamazken, dışarıda korsanlar tonlarca satış yapıyor. Bunlar denetlenmezse sorun büyür. Korsanla mücadele edin ki, çiftçi de bizler de rahat bir nefes alalım. ‘’