Adana

"Besici Zarar Ediyor, Halkımız Et Tüketemiyor"

Ayhan Barut, kırmızı et krizine acil çözüm bulunmasını istedi, üretici ve tüketicinin kapsamlı bir eylem planı dahilinde yeteri kadar desteklenmesini istedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Ayhan Barut, kırmızı ette büyüyen krizin sona ermesi için üretim, üretici ve tüketici odaklı sürdürülebilir eylem planı uygulanmasını istedi. Kırmızı ette üreticinin kiloda 100 liradan fazla zarar ettiğini vurgulayan Barut, "Besicilerimiz ne etinden ne sütünden kazanamayıp zarar ederken, ekonomik krizin vurduğu halkımız ise pahalılıktan tüketemiyor. Bu krizin çözümü için üretim odaklı sürdürülebilir eylem planı uygulanması ve destek verilmesi şart" diye konuştu.

"KRİZ BÜYÜYOR"

Yüksek enflasyon, artan yoksulluk, bitmeyen zamlar nedeniyle yurttaşın et tüketemez hale geldiğini ifade eden Ayhan Barut, çözüm üretmesi gereken AKP iktidarının bildik şekilde hep 'ithalat' yoluyla sorunu büyüttüğünü anlattı. Hayvancılık ve kırmızı et sektöründe Türkiye'nin 10 milyar doları aşkın ithalat yaptığı halde sorunun çözülmediğini aktaran Barut, "İthalat sevdalarına karşın ülkemizin hayvan varlığı azalıyor, yurttaş ise et ve süt tüketemiyor. Niye? Çünkü üretenler kazanamadığı için, maliyetler katlanarak artıp borçlar büyüdüğü için ahır ve ağıldaki dişi hayvanlar bile kesime gidiyor. Böyle olursa kriz nasıl çözülür?" diye konuştu.

"KİLODA ZARAR 100 LİRAYI AŞTI"

AKP iktidarının üretici ve tüketiciye gözetmeden Et ve Süt Kurumu üzerinden ithalat yaparak belirli kesimleri ihya ettiğini aktaran Barut, şunları kaydetti:
"Ülkemizde kesim fiyatları bir yılda yüzde 49 oranında artarken, üretim maliyetlerindeki artış yüzde 65'i aştı. Ortalama kesim fiyatları 300-320 lira arasında maliyetler kiloda 430 lirayı aşıyor. Hep zararına üreten nasıl üretime devam edecek, bu iş nasıl sürdürülecek? Zaten sürdürülemez hale geldiği için kırmızı et ve hayvancılık sektöründe kriz büyüyor.  İğneden ipliğe her şey fahiş oranda zamlanırken çiftçinin eti ve sütü niye para etmiyor? Çiftçi bu durumdayken halkımız niye pahalılıktan alamıyor? Tüm bunların sebebi belli, çözümü de ortada. Besicilerimizin can çekiştiği bu dönemde 1 litre sütle 1.5 kilogram yem alınabilmelidir. Yem ve süt paritesine uyulmalı. Geliri eriyen, alım gücü yok edilen halkımızın derdine derman olunmalı. Üretim ve üretici odaklı, tüketicileri gözeten sürdürülebilir destekleme sağlanmalı, acil eylem planı uygulanmalıdır."