Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi ve Özgür Sinematek iş birliğiyle gerçekleştirilen Reel Borders projesi kapsamında, 2023 Kasım ayında düzenlenen katılımcı film yapımı atölyesinden çıkan dört film, 31. Uluslararası Altın Koza Film Festivali’nde Ulusal Kısa Gösterim Seçkisi altında izleyiciyle buluşacak. Gösterime girecek olan filmler (Sınırlar, Hudut, Borderless Art, We Were There), 28 Eylül Cumartesi günü saat 14:00'te Salon 7'de gösterilecek.
Sınırlar: Yıkılması en zor sınırlar zihnimizdeki sınırlar mıdır? Adana, Türkiye. Bir grup Türk öğrenci, savaş nedeniyle yerinden edilmiş en fazla sayıda Suriyeliye ev sahipliği yaptığı için Küçük Halep olarak da bilinen Kocavezir semtindeki günlük yaşam hakkında bir belgesel hazırlıyor. İlk zorluk kendi önyargılarıyla yüzleşmek. Suriyeli komşularıyla aynı dili konuşmuyor olabilirler, ancak birkaç gün sonra paylaşmanın, iletişim kurmanın yollarını buluyorlar ve hepsinden önemlisi, savaş, yerinden edilme ve direniş hikayelerinin ana akım medyanın onlara anlattığından çok daha karmaşık olduğunu fark ediyorlar.
Sınırlar Belgesel Filminin Ekibi: Zöhre Ergünöz, Zeynep Sena Erel, Sally Hallouby, Sena Üveyik, Sıla Çoskun, Hande Nur Aksoy, Polen Dağgeçen, Sone Bulut, Erkan Akdere, Aleyna Taşçı, Ayşe Selin Doğru, Okan Can Sapkayalı, Yiğit Jan Avcı.
Seslendirme: Okan Can Sapkayalı, Hande Nur Aksoy, Polen Dağgeçen.
Kurgu: Zöhre Ergünöz, Zeynep Sena Erel, Sally Hllouby.
Müzik: La Mutanahi, Michael H., Ferhat Altungök.
Afiş Tasarım: Dağcan Hanifi Sonat.
Hudut: Hatay, Türkiye. Suriyeli genç bir kadın, Şubat 2023'teki ölümcül depremin ardından kaybolan kardeşini arıyor. Ancak o da savaş nedeniyle yerinden edilen diğer Suriyeliler gibi kayıtlara geçmemiştir, elinde hiçbir kanıt ya da bilgi olmadan yasını tutmak için kimsesizler mezarlığına gitmeye karar verir.
Hudut Kurmaca Kısa Film Ekibi:
Yönetmen: Elif Savar
Senaryo: Ümmügülsüm Savar
Kamera: Emre Karakuş
Aksiyon Kamera – Gimball: Furkan Mehmet Akça
Sanat Yönetmeni: Cemile Öz
Ses: Hiranur Buse Yazlık
Işık: Hatice Kübra Değirmenci
Kurgu: Furkan Mehmet Akça
Oyuncular: Manar Malki, Furkan Mehmet Akça.
Borderless Art: Sanat, sınırları aşma ve toplumun her kesiminden insanları birbirine bağlama gücüne sahiptir. Sanat sınır tanımamalıdır...
Borderless Art Manifesto Ekibi:
Kamera-Yönetmen: Sone Bulut
Kurgu: Sezen Kayhan
Ekip: Manar Malki, Ayşe Selin Doğru, Hiranur Buse Yazlık, Yiğit Jan Avcı, Aleyna Taşçı, Sena Üveyik, Ümmügülsüm Savar, Gülin Ören, Polen Dağgeçen, Zeynep Sena Erel, Zöhre Ergünöz, Okan Can Sapkayalı, Sıla Coşkun, Sone Bulut, Hande Nur Aksoy.
Seslendirme: Abdullah Baran Araslı, Okan Can Sapkayalı, Zöhre Ergünöz, Sone Bulut, Zeynep Sena Erel.
We Were There: "Oradaydık" bellek, kimlik ve anavatanla olan bağı araştırıyor. Suriye'nin Halep kentinden kısa videolarla yönetmen, evine terk ettikten on yıl sonra şehrin binalarını keşfediyor, aşinalık arıyor ve Halep'in tarihini ve yapılarını araştırıyor. Film, yer ve kimliğin iç içe geçmesini araştırıyor ve kim olduğumuzu şekillendirmede yer ve hafızanın önemini vurguluyor.
We Were There Ekibi:
Yönetmen-Yapımcı: Sally Hllouby
Kurgu: Elif Sale, Sally Hllouby
Müzik: Nermin Rezie
Seslendirme: Sally Hllouby.
Bu filmlerin gösterimi, genç yeteneklerin sinema dünyasına adım atması açısından büyük bir fırsat sunuyor. Filmlerin gösterimi, yerel ve uluslararası sinema alanında yeni bakış açıları ve deneyimler sunarak, katılımcılara ilham vermeyi hedefliyor.
Filmlerin danışmanları arasında; Irene Gutierrez Torres, Silvia Almenara-Niebla, Özgür İlke Şanlıer ve S. Kıvanç Türkgeldi yer alırken, danışman ve öğrenciler arasında köprü görevi üstlenen asistanlar ise Sally Hllouby ve Gülin Ören olarak belirlendi. Bu projelerin yapımcılığını Kevin Smets üstlendi.
Tüm sinema tutkunlarını, 28 Eylül Cumartesi günü yapılacak gösterime davet ediyoruz!