20 yıllık uzun bir hazırlık sürecinin ardından 1973 yılında kurulan Çukurova Üniversitesinin kuruluşunun eserleştirilmesi fikrini ilk defa bir doktora dersinde öğrencileriyle paylaşan Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muzaffer Sümbül, öğrencisi Öğr. Gör. Dr. Yunus Emre Çekici’yle birlikte hazırlıklara başladı. Çukurova Üniversitesinin 50. Yılı ve Cumhuriyet’in 100. yılı anısına bir belgesel film, kitap ve sergi hazırlamaya karar veren Prof. Dr. Sümbül, projenin yönetmenliğini ise Öğr. Gör. Merve Tarlabölen Solmaz’la üstlenerek çalışmalara koyuldu.

Üniversitenin mezun öğrencilerinden de pek çok ismi ekibine katan Sümbül, bir yandan Çukurova Üniversitesinin kuruluşunda doğrudan veya dolaylı görev almış ya da tanıklık etmiş önemli isimlerle röportaj çekimlerini gerçekleştirirken, diğer yandan ise ulusal ve yerel basında Çukurova Üniversitesinin kuruluşuyla ilgili titiz ve detaylı bir arşiv çalışması gerçekleştirdiklerini söyledi.

Kurucu Rektör Prof. Dr. Mithat Özsan, dönemin Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Genç, Prof. Dr. Halis Arıoğlu ve Nurettin Çelmioğlu gibi döneme tanıklık etmiş isimlerin yanı sıra Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Gümürdülü ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serkan Yılmaz Kandır gibi halen görevine devam eden isimlerle gerçekleştirilen söyleşiler de projede yer aldı.

Belgesel filmin yanı sıra, “Çukurova Üniversitesi’nin Kuruluş Öyküsü: Ve Hayaller Gerçek Oldu” isimli kitap ve Çukurova Üniversitesinin kuruluş yolculuğunda yer almış önemli anlar, kişiler, gazete manşetlerinin yer aldığı bir fotoğraf sergisi de katılımcılarla buluşturuldu. Çukurova Üniversitesinin tarihini işleyen bu üç değerli eser Çukurova Üniversitesinin kuruluşunun 50. yıl dönümü kutlamalarında ilk defa görücüye çıktı.

"Adana insanımızın emeği ile kurulan Çukurova Üniversitesi 50. yılını kutluyor"

1953 yılından, 30 Kasım 1973’te Çukurova Üniversitesinin kuruluşuna varan gelişmelerin tüm detayları ile yer aldığı 35 dakikalık “Çukurova Üniversitesinin Kuruluş Öyküsü: Ve Hayaller Gerçek Oldu” belgeseli hakkında konuşan Prof. Dr. Muzaffer Sümbül, “Çukurova Üniversitesinin kuruluşu, Cumhuriyet’in 50. yılında yapılmış Cumhuriyet’in 10. büyük işi. Cumhuriyet’imizin 100. yılında üniversitemizin 50. yılını kutluyoruz. Böylesinde önemli bir projenin gerek kaptanlık koltuğunda olmak, gerekse de böylesine anlamlı bir zamanda projeyi kentimiz insanı ile buluşturmanın gururu ve onurunu yaşıyoruz" şeklinde konuştu.

Üniversitenin kuruluşunda birçok insanın emeği olduğundan söz eden Sümbül, "Burada adını andığımız veya anamadığımız herkese çok teşekkür ediyorum. Adana insanımızın emeği ile kurulan Çukurova Üniversitesi şu an 50. yılını kutluyor ve ülkemize nice değerler katmış 200 bin mezun sunuyor. Bu mezunlar arasında, siyasetçiler, bürokratlar, bilim insanları, sanatçılar gibi çok kıymetli insanlar var. Atamızın çizdiği yolda ilerleyen büyük bir üniversite olarak bizler de ahde vefamızı böyle değerler üreterek gösteriyoruz” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Sümbül ayrıca devam etmekte olan ve Çukurova Üniversitesinin kuruluşu ve günümüze kadar uzanan sürecini konu alan uzun metrajlı bir belgesel filmin hazırlıklarının da sürdüğünün müjdesini verdi.

Kaynak: iha