Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’u soru yağmuruna tutan Dr. Şevkin, meclise sunduğu 15 maddelik kapsamlı soru önergesinde yer alan soruların Bakan tarafından yanıtlandırılmasını isterken, depremzede vatandaşların hayatlarının da daha fazla zaman kaybedilmeden iyileştirilmesi gerektiğine dikkat çekti.
“DEPREME KARŞI ÖNLEM ALINMAZSA CAN VE MAL KAYBI DEVAM EDER!”
6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle büyük can ve mal kayıpları yaşanırken Türkiye’nin ekonomik olarak da yıkıma uğradığına işaret eden Dr. Şevkin, “Depremden bir yıl sonra yapılan açıklamaya göre 53 bin 537 insanımız hayatını kaybetmiştir. Türkiye’de afetlerin ve depremin siyaset üstü, politika dışı bir konu olduğu net olarak anlaşılmalıdır ancak deprem ve afet öncesi, anı ve sonrasında gerekli önlemleri almak devletin birincil görevidir. Teknik önerilerin ve bilimsel çalışmaların hayata geçirilmemesi durumunda bundan sonra da ne yazık ki yıkımlar yaşanacağı, can ve mal kayıplarının devam edeceği unutulmamalıdır. Depremin üzerinden geçen 2 yıla rağmen deprem bölgesindeki vatandaşların kaderiyle baş başa bırakıldığı, perişan halde olduğu gözler önündedir” diye konuştu.
“NETLİK YOK!”
Dr. Müzeyyen Şevkin, Kahramanmaraş depremleri nedeniyle devletin eksiklikleri, yanlışları ortaya çıkmakla birlikte devleti yöneten iktidarın iş bilmez tutumunun can kaybının artmasına yol açtığını, depremin üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen söz verilen konutların tamamlanmadığını, kira yardımlarının yetersiz kaldığını, vatandaşların yazın sıcak, toz, toprak ve dumana, kışın ise yağmur, soğuk ve çamura maruz bırakıldığını, bırakılmaya devam edildiğini dile getirdi.
Acil yıkılması gereken binalar ile orta ve ağır hasarlı binaların durumunun da netlik kazanmadığına işaret eden Dr. Şevkin, ayrıca depremzedeler için yapılan konut sayısının tam olarak bilinmediğini, teslim edilen konut sayısına dair çelişkili açıklamalar yapıldığını söyledi.
SORULARA YANIT ARIYOR, SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNÜ İSTİYOR
Yurtiçi ve yurtdışından toplanan deprem yardımlarından yapılan ve yapımı devam eden konut sayılarına, teslim edilen konutlardan acil yıkılması gereken konutlara, orta hasarlı konutlardan konteynerkentlerde ve konteyner dükkanlarda yaşam savaşı veren vatandaş ve esnafların sorunlarına kadar her soruna yanıt arayan ve sorunların bir an önce çözülmesini isteyen CHP’li Dr. Şevkin’in önergesinde yer alan sorular şöyle:
“1-6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra yurtiçi ve yurtdışından toplanan deprem yardımı miktarı kaç TL’dir? Toplanan bu paraların ne kadarı hangi ilde kaç depremzede için kullanılmıştır?
2-6 Şubat depremlerinde kaç depremzede evini kaybetmiştir? Depremzedeler için yapım sözü verilen konut sayısı kaçtır?
3-Önergenin yanıtlandığı tarihe kadar kaç konut yapılmıştır? Kaç konut teslim edilmiştir? Yapımına devam edilen konut sayısı kaçtır? Bu verileri deprem illerini oluşturan; Kahramanmaraş, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa özelinde ayrı ayrı açıklar mısınız?
4-Depremden sonra hangi ilde acil yıkılması gereken kaç konut mevcuttur? Acil yıkılması gereken ve henüz yıkılmayan konut var mıdır? Varsa iller bazında bu sayı kaçtır?
5-Kahramanmaraş, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa’da ayrı ayrı orta hasarlı bina sayısı kaçtır? Orta hasarlı binalardan yıkılan var mıdır? Varsa kaç orta hasarlı bina yıkılmıştır?
6-Depremin üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen konteyner kentlerde yaşayan depremzedelerin ve konteyner dükkanlarda iş yapmaya çalışan esnaflarımızın varlığı bilinmektedir. Hangi ilde kaç vatandaşımız konteyner kentte yaşam sürmektedir? Hangi ilde kaç esnaf ve sanatkar konteyner dükkanlarda iş yapmaya çalışmaktadır?
7-Depremzedeye verilen kira yardımları devam etmekte midir? Devam ediyorsa ne kadardır? Devam ediyorsa miktarı artırılacak mıdır? Kira yardımı kesilen depremzede var mıdır? Varsa neden?
8-Deprem nedeniyle hasar gören hastane ve okul sayısı kaçtır? Hangi ilde kaç hasarlı okul ve hastane yıkılmıştır? Hangi ilde kaç yeni okul ve hastane yapılmıştır? Yapımı planlanan veya yapımına devam edilen okul ve hastane var mıdır? Varsa deprem illeri bazında açıklar mısınız?
9-Depremzelere söz verilen ev eşyası yardımı yapılmış mıdır? Yapılmışsa hangi ilde kaç depremzedeye eşya yardımı yapılmıştır?
10-Depremler neticesinde meydana gelen toplam can kaybı nedir? Gerçekçi verilere ulaşılmasına dönük çalışmalar yürütülmüş müdür? Kayıp depremzede var mıdır? Varsa bulunmaları için bugüne kadar hangi çalışmalar yapılmıştır ve deprem nedeniyle kayıp vatandaş sayımız kaçtır?
11-Depremden bugüne kadar hasar durumu değiştirilen bina sayısı kaçtır? Ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen yapıların yıkım süreçlerine dair güncel veri nedir?
12- TMMOB gibi meslek örgütleri ve STK’lar yeniden yapılaşmanın seçildiği rezerv alanların mera alanları, tarım alanları, sulak alanlar ve ormanlık alan olduğuna dair tespitlerde bulunmuştur. Bu tür alanlar fay zonu ve zemin yapısı itibariyle ciddi riskler teşkil ettiği halde neden bu bölgelerde yapılaşmaya gidilmektedir? Bu sorunlara dair alınan önlem var mıdır? Varsa nelerdir?
13-Depremin zorlayıcı sonuçları itibariyle esnaf ve sanatkarlığı, işletmelerini, dükkanlarını terk eden ve tarımsal üretimi bırakmak zorunda kalan çiftçi sayısı kaçtır?
14-6 Şubat 2023’ten bugüne kadar işini, evini, yakınlarını kaybeden vatandaşlarımız için hangi çalışmalar yapılmıştır? Açıklar mısınız?
15-Depremlerde binaların depreme dayanıklı olmaması nedeniyle sorumluluğu bulunanların hepsi tespit edilebilmiş midir? Hakkında arama ve yakalama kararı bulunan kaç kişi vardır? Dosyaların kaçında bilirkişi raporları tamamlanmıştır? Bilirkişi raporları ne yöndedir?”