Adana

Diş Hekimi Olmanın Yol Haritası Nedir?

Diş hekimleri için kariyer fırsatlarının çeşitlendiğini söyleyen Günay, diş hekimi olmak için gençlerin izlemesi gereken yol haritasını anlattı. “Diş sağlığı günden güne önem kazanıyor. Uzmanlık eğitimi almak isteyen diş hekimleri, 3-5 yıl süren bir eğitim programına katılır. Bu eğitim programını tamamladıktan sonra, diş hekimleri uzmanlık alanı ile ilgili bir muayenehane açabilirler.”

Diş sağlığı, genel sağlıkla yakından ilişkili bir alan. Ağız ve diş sağlığının kötü olması, kalp hastalıkları, diyabet, solunum yolu enfeksiyonları gibi çeşitli sistemik hastalıkların riskini artırabiliyor. Diş problemlerinin tedavi edilmemesi, bu hastalıkların seyrini olumsuz etkiliyor. Diş sağlığının günden güne önem kazanmasının arkasında genel sağlıkla bağlantısı, diş çürüklerinin ve dişeti hastalıklarının önlenmesi, estetik ve psikolojik etkileri, teknolojideki ilerlemeler ve farkındalık artışı gibi önemli nedenler bulunuyor. Prof. Dr. Yumuşhan Günay, üniversite tercih döneminde diş hekimliği mesleğiyle ilgili önemli bilgiler verdi. Diş hekimi olabilmek için izlenmesi gereken yol haritasını anlatan Günay, “Diş hekimliği fakültesinden mezun olan bir kişinin, kendi muayenehanesini açabilmesi için 2-3 yıl deneyim kazanması gerekir. Bu süre, diş hekiminin uzmanlık eğitimi almak isteyip istememesine bağlı olarak değişebilir. Uzmanlık eğitimi almak isteyen diş hekimleri, 3-5 yıl süren bir eğitim programına katılır. Bu eğitim programını tamamladıktan sonra, diş hekimleri uzmanlık alanı ile ilgili bir muayenehane açabilirler.” dedi.

Diş hekimliği fakültesinden mezun olan bir kişinin, kendi muayenehanesini açabilmek için pratiğini geliştirmesi gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Yumuşhan Günay, bunun için izlenmesi gereken adımları şöyle sıraladı:

“Diş hekimliği fakültesindeyken, klinik staj programlarına katılın. Bu programlar, diş hekimlerine, gerçek hastalara tedavi uygulama fırsatı verir. Diş hekimliği fakültesinden mezun olduktan sonra, bir diş hekiminin yanında asistan olarak çalışın. Bu deneyim, diş hekimlerine, klinik ortamda çalışmayı ve hastalarla iletişim kurmayı öğretir. Diş hekimliği alanındaki güncel gelişmeleri takip edin. Bu, diş hekimlerine, yeni tedavi yöntemlerini öğrenme ve hastalarına daha iyi hizmet sunma fırsatı verir. Diş hekimliği alanındaki mesleki kuruluşlara üye olun. Bu kuruluşlar, diş hekimlerine, mesleki bilgi ve deneyimlerini paylaşma fırsatı verir. Bu adımları izleyerek, diş hekimliği fakültesinden mezun olan bir kişi, kendi muayenehanesini açabilmek için gereken deneyim ve beceriye sahip olabilir.” şeklinde konuştu.

Diş hekimleri için kariyer çeşitlendi

Yeni teknolojilerin hayatımıza girmesi sayesinde diş hekimliğinde iş verimliliğinin arttığına işaret eden Günay, “Dijital röntgen, intraoral tarayıcılar ve bilgisayar destekli tasarım ve üretim (CAD/CAM) sistemleri gibi teknolojiler sayesinde diş hekimleri daha hızlı ve hassas teşhisler yapabiliyor, tedavi planlarını oluşturabiliyor ve diş protezlerini üretebiliyorlar. Bu durum tedavi süreçlerini hızlandırıyor, tedavi başarı oranlarını artırıyor ve hastaların memnuniyetini yükseltiyor.” dedi.