Adana

DSİ 6. Bölge Müdürlüğü “Kozan Sessizliği"ni Bozdu

DSİ Adana 6. Bölge Müdürlüğü'nden Kozan Barajında su seviyesinin düşmesi ile ilgili sorularımıza yanıt geldi.

Kozan Barajı’ndaki su seviyesindeki düşüşle ilgili olarak geçtiğimiz günlerde kamuoyunda endişeler artmış ve bu konuda yönelttiğimiz sorulara Devlet Su İşleri (DSİ) Adana 6. Bölge Müdürlüğü’nden bir yanıt alınamamıştı. Bu nedenle “DSİ’nin Kozan Sessizliği” başlıklı bir haber yayımlamıştık. Haberin ardından DSİ, merak edilen sorulara yanıt verdi. İşte Kozan Barajı’nın durumu ve geleceği hakkında detaylar:

Kozan Barajı Su Seviyesindeki Düşüşün Nedenleri

DSİ Adana 6. Bölge Müdürlüğü, Kozan Barajı’ndaki su seviyesindeki düşüşün temel nedeninin son yıllarda ülke genelinde ve dünyada yaşanan kuraklık olduğunu belirtti. Özellikle yağışların ve kar yükünün yetersizliği, rezervuardaki su seviyesinin istenen düzeye ulaşamamasına yol açtı. Bunun yanı sıra, barajın 1970’te inşa edilmiş olan açık sistemli sulama kanallarının kapalı sistemlere göre daha fazla kayıp ve buharlaşmaya neden olduğu ifade edildi.

Tarımsal Üretim ve Enerji Üzerindeki Etkileri Minimize Etmek İçin Alınan Önlemler

Kozan Barajı, tarımsal sulama ve enerji üretimi amacıyla işletmeye açılmış bir tesis olup, içme suyu temini maksadıyla kullanılmıyor. Bölgedeki tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak ve enerji üretimindeki olası kayıpları azaltmak adına, şu önlemler alınmış durumda:

Kozan Sulamasının 9321 hektarlık sulama alanında, kapalı sulama sistemiyle çakışan 4000 hektarlık kısmın Aşağı Seyhan Ovası Yedigöze İmamoğlu Sulaması kapsamında modernize edildiği belirtildi.

Geri kalan açık kanal sistemiyle hizmet verilen alanlarda ise kayıp ve kaçakların önlenmesi için Kozan Sulaması Rehabilitasyonu projesinin tamamlandığı ve yatırım programına alınması için sürecin devam ettiği ifade edildi.

Su Kaynaklarının Sürdürülebilir Yönetimi İçin Gelecek Planları

DSİ, su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimini sağlamak adına yenileme projeleri üzerinde çalıştığını duyurdu. Bu projelerin temel amacı;

·        Baraj tesislerinin fonksiyonlarını tam olarak yerine getirmesini sağlamak,

·        Milli ekonomiye katkıyı artırmak,

·        Çiftçilerin sulama şartlarını iyileştirmek,

·        Su tasarrufunu sağlamak ve işletme-bakım faaliyetlerini sürdürülebilir kılmak olarak açıklandı.

Kozan Sulaması Rehabilitasyonu projesinin tamamlanmış olduğu, ancak yapım işinin programa alınması için sürecin devam ettiği kaydedildi.

Kozan Barajı’nın su seviyesi, bölgedeki tarımsal üretim ve enerji ihtiyacının karşılanmasında kritik bir role sahip. DSİ’nin aktardığı bilgiler, mevcut sorunların çözümü için bazı adımların atıldığını ancak bunların tam anlamıyla hayata geçmesinin zamana bağlı olduğunu gösteriyor. DSİ’nin verdiği bu bilgiler ışığında, bölgedeki tarımsal üretimin sürdürülebilirliği ve çevresel etkilerin en aza indirilmesi için projelerin hızlandırılması ve kamuoyuyla şeffaf bir şekilde paylaşılması büyük önem taşıyor.