Ekonomi

DSİ'den "Modern Sulama"yı Yaygınlaştırma Projesi

    
Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için tüm gücüyle çalışırken, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla da suyun her damlasına sahip çıkıyor.            

Sulama Yatırımı Tamamlandı, Çiftçilerimizin Toprağı Kıymetlendi

Özellikle portakal, mandalina ve limon gibi narenciye üretiminin yoğun olarak yapıldığı Adana’nın Kozan ilçesinde, Meletmez Göleti Sulamasının tamamlanmasıyla, Kozanlı çiftçilerimiz arazilerini modern sulama sistemleri ile sulamaya başladı. 
Çalışmaların tamamlanarak faydaya dönüşmüş olmasından memnuniyet duyulduğunu ifade eden DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA, “Kozan; bereketli toprakları, çalışkan insanları ve tarıma elverişli coğrafi yapısıyla Adana’nın en değerli yerleşim yerleri arasında yer almaktadır. Kozan’da inşa ettiğimiz Meletmez Göleti’nin tamamlanmasının akabinde sulama kısmı da tamamlanarak faydaya dönüşmüştür. Kurulan modern basınçlı sulama sistemiyle çiftçilerimizin toprağı kıymetlenmiştir.” dedi.

 28 Bin Metre Boru Döşendi, 8 Bin 910 Dekar Arazi Modern Sulamaya Kavuştu

Projede yapılan çalışmaların ayrıntılarına da değinen DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA; “Çalışmaların tamamlanmasıyla 4 köyde, 8 Bin 910 Dekar tarımsal arazinin sulama suyu ihtiyacını karşılamaya başlayan Kozan Meletmez Gölet’indeki çalışmalar kapsamında, farklı çaplarda 22 000 m HDPE, 6000 m CTP tipinde olmak üzere toplamda 28000 m boru yeraltına döşenmiştir. Ayrıca sanat yapıları yapılmış ve hidromekanik parçalar monte edilmiştir.” İfadelerini kullandı. 

4 Milyondan m³’den Fazla Suyu Depolayabiliyoruz

DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA yapmış olduğu açıklamada; “Projenin ana su kaynağı olan “Kozan Meletmez Gölet’i” temelden 46 metre yüksekliğinde olup,  4,33 milyon m³ su biriktirme hacmine sahiptir. Bu haliyle adeta bir baraj büyüklüğüne sahip Gölet’imizde, çağımızın en kıymetlisi olan suyu depoluyor ve tek bir damlasını dahi israf etmeden vatandaşlarımızın hizmetine sunabiliyoruz.

66.750.000 TL Fayda Sağlayacak

Adana’ya kazandırmış olduğumuz bu kıymetli eser sayesinde 2023 rakamları ile milli ekonomimize yıllık yaklaşık 66 Milyon 750 Bin TL fayda sağlanacaktır. Kozanlılar başta olmak üzere, Adana’mıza ve Ülkemize hayırlı uğurlu olsun” dedi.