Yoğurdun içerisinde yer alan aktif karbon, ürünün raf ömrünü uzatırken, laktoz toleransı yaşayan kişilerin laktozsuz ürünlere ulaşımını kolaylaştırıyor. ‘Balcalı’ adı verilen yoğurt, aynı zamanda da vücuttaki toksin ve ağır metallerin atılmasına yardımcı olurken, aktif karbonun aynı zamanda da yoğurda özelliğini katan besleyici özelliklerin de korunduğuna dikkat çekildi.
Patenti alınıp tescil edilen aktif karbonlu yoğurt, ilk olarak çilekli olarak üretildi. Üniversitede her gün ortalama 500 adet aktif karbonlu çilekli yoğurt üretimi satışa sunuluyor. Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazan Koluman ise, “Aktif karbonlu yoğurdu, insanlığın yaşamını kolaylaştırmak için laktoz intoleransı yaşayan kişilere, laktozsuz ürünlere alternatif olması amacıyla geliştirdik” dedi.