Eğitim-İş Adana 1 No’lu Şube Başkanı Hatice Hazar, yeni eğitim öğretim yılında ekonomik sorunların öğrenciler, veliler ve öğretmenler üzerinde ciddi baskılar oluşturacağını belirtti. Hazar, yüksek enflasyon nedeniyle özellikle kırtasiye giderleri, barınma ve beslenme masraflarının önemli ölçüde arttığını söyledi.

Başkan Hatice Hazar, tüm öğrencilere eğitim hakkının eşit verilmesini vurgulayarak, “2024-2025 Eğitim-Öğretim yılında öğrenci, veli ve öğretmenlerimiz açısından zorlayıcı bir etken olacağını düşündüğümüz ekonomi de ne yazık ki hayatımızın bir gerçeği. Okul öncesi eğitimden üniversitelere kadar barınma, beslenme, servis ücretleri ile ders materyali açısından kırtasiye giderlerinin yüksek enflasyon dolayısıyla katlayarak zamlandığını görmekteyiz. Eğitim-İş olarak eğitimin bir hak olduğuna ve devlet eliyle tüm öğrencilerimize eşit, ücretsiz ve adil şekilde sunulması gerektiğine inanmaktayız” ifadelerini kullandı.

“Öğrencinin Boğazından Tasarrufa Gidildi”

Başkan Hazar, taşımalı eğitimdeki değişiklikten bahsederek, “Önceki eğitim dönemlerinde Köy okulları kapatılmış burada ikamet eden öğrencilerimizin merkezi okullara taşıma yoluyla getirilmesi yoluna gidilmişti. Ancak bu eğitim öğretim yılında taşımalı eğitim yönetmeliğinde de değişikliğe gidilmiş ikili eğitim gören okullarda eğitimine devam eden taşımalı öğrencilerin öğle yemeği hakkı elinden alınmış öğrencilerin boğazından tasarrufa gidilmiştir” dedi.

“Okullar Kendi Kaderine Terk Edildi”

Kozan’da Petrol İçin 3. Sondaj Vuruluyor Kozan’da Petrol İçin 3. Sondaj Vuruluyor

Hazar, okullarda çalışacak yardımcı personellerde de tasarrufa gidilmesini şu ifadelerle dile getirdi. Hazar; “Okul yardımcı hizmetler personeli görevlendirmesi için yeni kriterler getirilmiş. Çalıştırılacak personelden de tasarruf yoluna gidilmiş normal çalışmanın yarısı olmak üzere kısmi zamanlı çalıştırma biçimi belirlenmiş ücretler düşürülmüştür. Okullarımıza zaten yetersiz verilen bu personellerin çalışma süreleri de azaltılmış okullar yine kendi kaderine terk edilmiştir. 2023-2024 eğitim öğretim döneminde güvenlik sorunuyla ilgili yaşanan tüm olumsuzluklara ve tüm tepkilere rağmen bu eğitim öğretim döneminde de okullarımız güvenliksiz bırakılmış; öğrencilerimiz için temiz ve güvenli bir ortam ne yazık ki sağlanamamıştır” dedi.

“Öğrenci Geçim Derdine Düştü”

Hazar, öğrencilerin artık hem okuyup hem çalışmak zorunda olduğunu belirterek “2024-2025 eğitim öğretim döneminde de yetersiz yurtlar, burslar, yükselen kiralar, enflasyondaki hızlı artış nedeniyle üniversite kazanan ve okuyan gençlerimiz ya okullarını bırakmak ya cemaat yurtlarına yerleşmek ya da hem okuyup hem de çalışmak zorunda bırakılmıştır. Üniversite kazanan gençlerimiz daha kaydını yaptıramadan iş başvurularında bulunmaya başlamışlardır. Üniversite okuması gereken gençlerimiz öğrenci olamadan geçim derdine düşmüşlerdir” diye konuştu.

“Eğitim Sistemi İçin Mücadeleye Devam”

Gelir-gider masrafları arasındaki uçurumu dile getiren Hazar, “Kalem, defter, silgi, boya, servis ücreti, beslenme derken okul çantasında olması gereken ihtiyaç listesi uzayıp giderken TÜİK’in yıllık enflasyon yüzde 51,9 olarak açıkladığı ağustos ayında İstanbul Planlama Ajansı’nın eğitim harcamalarında yüzde 120 artış olduğunu gösteren raporu bile tek başına gelir-gider uçurumunu tarif etmektedir. Eğitim-İş olarak çağdaş, laik, eşit ve ücretsiz bir eğitim sistemi için mücadele vermeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Muhabir: ZÖHRE ERGÜNÖZ