Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Almanya’da Deutsche Bank’ın ev sahipliğinde yatırımcılarla buluştu. Türkiye ekonomisine ilişkin sunum yaparak, ülkemize yatırıma gelin imasında bulundu. Bu kaçıncı sunum, yabancı neden gelmiyor?
Bu sorunun kısa ve öz yanıtı iç piyasadaki inandırıcılığın azalmasıdır. Yabancı verilere bakarak, yıllardır söylenen enflasyon düşecek söylemine karşılık Ocak 2025 verilerinin beklenenin üzerinde gelmesi, dış açığın her dönem artması, verilen sözlerin tutulmaması ile yerli firmaların kapısına kilit vurup yurt dışına gitmesi; yabancının gelmesine engeldir. Son TUSİAD’ın ve MÜSİAD’ın açıklamaları iyi incelenmeli doğru tespitler varsa, çözüm yollarına gidilmelidir.
EMEKLİ BAYRAM İKRAMİYESİ NE OLACAK?
2018 yılında asgari ücretin yüzde 62,5 olarak başlayan bayram ikramiyesi o günkü değerini koruyor olursa, bugün 01.01.2025 yılı asgari ücreti olan 22.104 TL’nin yüzde 62,5 iki bayramdaki karşılığı 27.630 TL’ye denk gelir. Bunun yarısı bu bayramda 13.815 TL’ye denk gelir. Bayram ikramiyesi konusunda ekonomik kurulunun Giresun’da toplanacağını ve bayram ikramiyesi rakamının orada yapılacak çalışmada şekilleneceğini söylüyor, Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan. Sürekli değer kaybeden emekli aylığı ve bayram ikramiyesinde, birkaç yıldır düşüş sürüyor. Bu konuyu gündemdeki Aydın il Başkanı Mehmet Erdem’in “sabır” yılı sözü aklımıza geldi. Sabır yılı olacaksa ekonomistler dip rakamın 4000 TL beklentisini gündeme taşıyor. Emeklilerin ise kulağı Giresun’dan gelecek haberde. Bu konuda Adana Milletvekili Dr. Şevkin “Asgari ücretli ve emekliler zor durumda, vatandaş iktidarın zalim uygulamaları altında ezim ezim eziliyor, tencerelerde dert kaynıyor. İşsizlik ve icra sarmalındaki milyonlarca insana bir de yeni yükler bindiriliyor. 2025 yılında emekli olanların aylık hesaplamalarında yüzde 30 düzeyinde düşüş yaşandı. Akaryakıt 50 liraya dayandı. Ev kiraları aylık en az 20 bin liradan başlıyor. 1 Şubattan itibaren elektrik fiyatlarındaki kademe kalktı, fiyatlar ikiye katlandı. Biraz aklıselim davranmak isteyen yöneticiler varsa, iktidar vekilleri varsa onları vicdana davet ediyorum.”
Türkiye iç piyasada süren çalkantılar ile uğraşırken, Dünya’da üretimin maliyetini düşürmek için Yapay zeka savaşları zamanla yarışıyor. 7/24 sorunsuz çalışan, kabiliyetli, müşteri memnuniyetle çalışan robotların daha çok iş alanlarında yer alması için çalışmalar sürüyor. ABD, Çin, Almanya, Fransa, İngiltere, İsviçre insan gibi işlem gören makinelerden daha çok alanda faydalanmaya çalışıyor. Çin “deep seek” ile maliyetleri düşürünce, ABD gümrük vergisi ile önlem alma yoluna gitti. Yapay zeka gelecek 10 yıl içinde insanları daha özgür yaparken, işsizliği de arttıracaktır.
Ekonomik piyasalara bakacak olursak, TCMB döviz kurunu tutmak amacı ile; yurt dışından yabancı para çekmek, ülke ekonomisine katkı sağlamak için “Yuvam” hesabı öne çıkardı. Yurt dışında yerleşik kişi ve şirketlere 12 aylık vadeli hesaplara normal faizin üzerine ekstre yüzde 3, 24 ay vadeli hesaba yüzde 4 ilave faiz veriyor. Bu konuda ayrıca Türkiye’de vergilendirme yapılmıyor. Bu ülkenin gelirlerinin faiz olarak yurt dışından gelen paraya gitmesi demek oluyor. Borsa da yeni oyuncu gelmediği için 9800 civarında işlemler sürerken, altının onsu dünya yüzünde yükselişini sürdürüyor…