Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Et ve Süt Kurumu'nun (ESK), Ramazan ayı öncesi ette fiyat artışlarının önüne geçmek amacıyla 40 bin canlı hayvan tedariki yapılacağı açıklamasına sert tepki gösterdi. İktidarın derinleşen sorunları çözmek yerine her seferinde daha önce denenen ve çare olmadığı görülen yollara saptığını anlatan Barut, et dahil gıda krizinin tümüyle önlenmesi için üretenlerin yeterince desteklenmesini, tüketicilerin de ücret ve maaşlarının iyileştirilerek insanca yaşam koşullarının sağlanmasını istedi.
"DENENEN YÖNTEMLER AYNI, MİLYARLARCA DOLARLIK ZARAR ORTADA"
Türkiye'de et krizinin çözümü noktasında hayvancılık sektörünün tümüyle desteklenerek üretici ve yetiştiricilerin sorunlarına çare bulunması gerektiğini aktaran Barut, "İktidar bunu yapmak yerine dışarıdan ithalat ya da içeriden tedarik yollarıyla geçici çözümler bulmaya çalışıyor. 2024 yılında 600 bin canlı hayvan ithalatı için harekete geçildi, 58 bin ton kırmızı et ithalatı yapıldı. Son 22 yılda 6.9 milyon büyükbaş, 3.2 milyon küçükbaş ve 395 bin ton kırmızı et ithal edildi. Toplamda 11 milyar 670 milyon dolar paramız dışarıya ödendi. Şimdi yine tedarik yöntemiyle çözüm arıyorlar. Bunların geçerli olmadığı görüldü. Niye aynı yöntemlerle farklı sonuçlar bekleniyor?" dedi.
"HALKIN SOFRASINDA ET YOK, ÜRETİCİLER DE KAN AĞLIYOR"
Milyarlarca dolarlık ithalata karşın hayvancılık ve etle ilgili sorunların çözülmediğini, krizin daha da büyüdüğünü dile getiren Barut, şunları kaydetti:
"Maaşlar ve ücretler, yüksek enflasyon, artan vergiler ve fahiş zamlarla eriyip gitti. Böyle olunca halkımız alamaz hale geldiği için etin tadını da unuttu. Etinden ve sütünden zarar eden, maliyetler altında ezilen üreticilerimiz ise, sürekli zarar ettiği için dişi hayvanlarını bile kesime gönderiyor. Bunu yaparak maliyetten kurtulmaya çalışıyor. Çözüm üretmesi gereken AKP iktidarı kanayan yarayı iyileştirmedi, ithalat sevdasıyla ülke hayvancılığımızı da bitirdi. Şimdi ESK aracılığıyla Ramazan öncesi güya fiyat artışını önlemek için 40 bin hayvan tedarik edeceklermiş. Sorunun boyutunu hala anlamayan, denenmiş yöntemlerle farklı sonuç elde edeceğini sanan iktidarı yanlıştan dönmeye çağırıyoruz. Besicilerimizin can çekiştiği bu dönemde 1 litre sütle 1.5 kilogram yem alınabilmelidir. Yem ve süt paritesine uyulmalıdır. Üreticilerimizin yemden samana, veterinerlik hizmetlerinden mera gereksinimine kadar her sorunu çözülmelidir. Geliri eriyen, alım gücü yok edilen halkımızın derdine derman olunmadan çözüm bulunmayacağı anlaşılmalıdır. Üretim ve üretici odaklı, tüketicileri gözeten sürdürülebilir destekleme modelleri hayata geçirilmelidir."
"Et Krizi, İthalat Ve Tedarikle Çözülmez"
CHP'li Ayhan Barut, et dahil gıda krizinin tümüyle önlenmesi için üretenlerin yeterince desteklenmesini, tüketicilerin de ücret ve maaşlarının iyileştirilerek insanca yaşam koşullarının sağlanmasını istedi.
Bunlar da ilginizi çekebilir