Torun, Türkiye'nin et ithalatına ve kesimlik dana ithalatına gerek kalmadan, kendi dinamikleriyle et sorununu çözebileceğini açıkladı. Torun, "Türkiye’nin et sorununun çözümü bu sperma tankının içerisindedir" diyerek, Torunoğlu Tohumculuk olarak 2,5-3 yıl içinde bu sorunu köklü bir şekilde ortadan kaldıracaklarını vurguladı.

Çiftçiye Daha Fazla Kazanç, Tüketiciye Ucuz Et

Torun, yaptıkları çalışmalarla çiftçilerin bir danadan aynı bakım ve beslemeyle 1,5 dana eti üretebileceğini belirtti. Bu durumun çiftçilere daha fazla kazanç sağlayacağını ve fazla et üretiminin et fiyatlarını ucuzlatacağını ifade etti. "Dolayısıyla fazla üretilen et, fiyatların düşmesine yol açacak ve Türkiye kısa süre içinde et ihracatı yapan bir ülke haline gelecektir" dedi. Torun, bu projede herkesin kazanacağını, kaybedenin ise olmadığını belirtti.

Sperm

Suni Tohumlama ile Et Üretiminde Devrim

Black Friday İçin Geri Sayım Başladı! Black Friday İçin Geri Sayım Başladı!

Torun, çözümün temelinde Anaborapi Piemontese boğa sperması ile yapılan suni tohumlamanın bulunduğunu ifade etti. Bu yöntemin Türkiye’deki dişi ineklerin %20-25’ini kapsayarak, et üretiminin kalitesini ve verimliliğini arttıracağını söyledi. Suni tohumlama yoluyla, 14-16 aylık besi süresi ile Anaborapi Piemontese erkek danalarının 450-460 kg karkas et verdiğini belirten Torun, bu rakamların diğer sığır ırklarıyla karşılaştırıldığında çok daha yüksek olduğunu vurguladı. Ayrıca, melezleme yoluyla 1. nesilde bile 400-420 kg karkas et elde edilebileceğini söyledi.

Boga Spermi

Dünyanın En Kaliteli Etini Tüketiyoruz

Torun, Piemontese etinin dünyada en kaliteli ve sağlıklı et olduğunu belirtti. Etin yağsız, yumuşak ve leziz olduğunu, kolesterol seviyesinin oldukça düşük olduğunu söyledi. "Piemontese etinin kolesterolü, kılıç balığından bile daha düşüktür" diyerek, bu etin tüketiminin sağlık açısından da büyük bir avantaj sağladığını dile getirdi.

Yerli Sığır Irklarının Korunması ve Süt Üreticisinin Desteklenmesi

Torun, Türkiye’nin et sorununu çözmenin yanı sıra, yerli sığır ırklarının korunmasının da çok önemli olduğunun altını çizdi. "Yerli ve milli hazine değerindeki sığır ırklarımız, Güney Anadolu Kırmızısı, Boz Irk, Yerli Kara, Doğu Anadolu Kırmızısı ve Zavot Sığırı gibi türlerimizi çoğaltarak, köylülerimize dağıtmalıyız" dedi. Ayrıca, süt üreticilerinin sıkıntılarının çözülmesi için Cumhurbaşkanı ve Tarım Bakanı’na çağrıda bulunarak, süt fiyatlarının gerçekçi bir seviyeye çekilmesi gerektiğini ifade etti.

Yerli Tohumculuğun Önemi ve Tarım Politikaları

Torun, 1950’lerden sonra Türkiye’nin yerli sığır ırklarını yabancı ırklarla melezleyerek yanlış bir yol izlediğini, bunun sonucunda Türkiye’nin et ithalatçısı haline geldiğini söyledi. "Yerli sığır ırklarımız, ülkemizin et sorununu uzun vadede kalıcı olarak çözebilecek potansiyele sahiptir" dedi. Torun, tarım politikalarının yeniden düzenlenmesi, devletin süt alımına ve yem bitkileri üretimine müdahale etmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Anlatim

Cengiz Torun, Türkiye’nin et açığını tamamen ortadan kaldırma hedefiyle hayata geçirdiği projeyi büyük bir kararlılıkla sürdürdüklerini belirterek, bu projenin başarıya ulaşması için devletin ve çiftçilerin el birliğiyle hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

Muhabir: BERİL ANT