"Yetişkinlerin Dijital Okuryazarlığı İçin Kuşaklararası Çok Yönlü Strateji" başlıklı projeye ait eğitim, Yunan ortak InnoVed’in ev sahipliğinde yapıldı ve tüm proje ortaklarının katılımıyla gerçekleşti.

Eğitim, InnoVed temsilcisi Sayın Georgia-Lokasti Balantina’nın katılımcıları selamlaması ve işbirliği sürecine olan memnuniyetini ifade etmesiyle başladı. Eğitim gündeminin tanıtımının ardından, Çukurova Kaymakamlığı adına GEMS Proje Koordinatörü Rezzan Gizir, projede gerçekleştirilen ve planlanan faaliyetler hakkında detaylı bilgi verdi.

GEMS Projesinin, yetişkinlerin dijital okuryazarlığını geliştirmek amacıyla önemli adımlar atmaya devam ettiği belirtilerek, konuya ilişkin Çukurova Kaymakamlığı’ndan yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

“İspanyol ortağımız Growthcoop’un temsilcisi Sayın Morales, "Adım Adım Kılavuz"un kullanımı üzerine ilk eğitimi sundu. Google Maps, Calm ve Spotify uygulamaları hakkında detaylı bilgiler veren Sayın Morales, katılımcılara bu uygulamaların yüklenmesi ve kullanımı konusunda rehberlik etti. Eğitim sonrası katılımcılar, uygulamaları pratikte kullanarak, kendi ülkelerinin en popüler şarkılarından oluşan ortak bir çalma listesi oluşturdu.

Apload Lda. temsilcisi Sayın Susana Janurio, dijital kılavuzların yetişkin ve yaşlı eğitimindeki rolü ile karşılaşılan zorluklara dair bilgiler sundu. Sayın Janurio, düşük eğitim seviyesine sahip yaşlı bireylerin dijital teknolojilerle ilgili yaşadığı zorlukları vurgulamak için katılımcıları, iki gruba ayırarak beyin fırtınası ve anahtar kelime belirleme etkinlikleri gerçekleştirdi.

Apload Lda. Direktörü Sayın Jose Carlos Bronze, dijital teknolojilere erişimin tek başına yeterli olmadığını ve dijital okuryazarlığın önemini vurguladı. Yaşlı bireylerin motivasyon eksiklikleri ve teknolojiyi önemsiz görmeleri gibi sorunlara dair çözüm önerileri sundu.

Çukurova Üniversitesi’nden Doçent Doktor Oğuzhan Kırdök, "Yetişkin Eğitiminde Öğrenme Stratejileri ve ’Adım Adım Kılavuz’dan Örnek Modüller" başlıklı sunumunda, yetişkin eğitimi ve yaşlı eğitimindeki pedagojik yaklaşımları ele aldı. Sayın Kırdök, kuşaklararası stratejilerin yetişkinlerin dijital okuryazarlığını artırma potansiyeline dair önemli bilgiler paylaştı.

Çukurova Üniversitesi’nden Dr. Arif Doğanülkü, yaşlanmayla ilişkili gelişimsel zorluklar üzerine yaptığı sunumda, çeşitli yöntemlerle bu zorlukların nasıl aşılabileceğine dair bilgiler verdi ve yaşlı bireylerin yaşam kalitesini artırabilecek araçların önemini vurguladı. Ayrıca ChatGPT platformunun yaşlılar için nasıl faydalı olabileceği hakkında bilgi ve pratik uygulamalar gösterdi.

Çukurova Kaymakamlığı Proje Koordinatörü Sayın Zeynep İşigüzel, G-mail uygulaması üzerine kapsamlı bir eğitim sundu. Eğitimde G-mail’in evrimini, çeşitli uygulamalarını ve kullanım süreçlerini anlattı. Ayrıca, yetişkinler üzerinde gerçekleştirilen iyi uygulamalar esnasında tespit edilen G-mail kullanımında yaşanan zorluklar ve çözüm önerileri hakkında bilgi verdi.

Çukurova Kaymakamlığı Proje Koordinatörleri Sayın Ayşe Karakılıç ve Abdullah Kocabey, Google Drive’ın kullanımı ve kurulumu hakkında detaylı bilgi verdiler. Katılımcılara gösterip yaptırma tekniğiyle Google Drive’ı kullanma alıştırmaları yaptırdılar.

Sayın Balantina, Duolingo uygulamasının kurulumu ve kullanımı hakkında bilgi verdi ve dil öğrenme sürecinde nasıl entegre edilebileceğini gösterdi.

Eğitimin sonunda, Çukurova Kaymakamlığı adına GEMS Proje Koordinatörü Sayın Rezzan Gizir, proje süreci ve ilerleyişi hakkında genel bir değerlendirme yaptı. Proje programı, bütçesi ve gelecekteki faaliyetler hakkında bilgi verdi ve ev sahibi organizasyona teşekkürlerini sundu.

Toplantı, kararların kaydedilmesi, ortakların bir sonraki toplantı ve eğitim için görev ve sorumluluklarının belirlenmesi ve katılımcılara sertifikalarının verilmesiyle sona erdi.”

Kaynak: iha