Adana’da kadınlar, çölyak hastaları için güçlerini birleştirdi; kurdukları kooperatifle glütensiz gıda üretimi ve bunun sektörde yaygınlaşması adına kolları sıvadı. Hayata geçirilen; ‘Güçlü Kadınlar; Sağlıklı Nesiller Projesi’ kapsamında 97 kadın, kurulan özel bir atölyede aşçılık ve glütensiz gıda üretimi eğitimi almaya başladı. Kadınlara finans yönetimi, liderlik ve sıfır atık gibi teorik eğitimler veriliyor. Anneler mutfakta kendilerini geliştirirken, çocuklar da atölyede oluşturulan kreşte ücretsiz bakım ve eğitim alıyor. Kurs sonrasında 30 kadının restoranlarda istihdam edilmesi,10’unun kendi işletmesini kurması ve diğer 53 kadının da kendi evlerinde yemek yapıp, bunun da kooperatif bünyesinde oluşturulacak özel bir satış paravanıyla tüketiciye ulaştırılması hedefleniyor. Proje, Türk ve Suriyeli kadınların etkileşimini, göçle gelen nüfusun kente entegrasyonunu ve kültürel etkileşimi de sağlıyor.
KADINLAR GÜÇBİRLİĞİ YAPTI
43 yaşındaki Süreyya Kılçık, gıda alerjisi ve ‘glüten hastası’ olan yeğeninin, dışarıda hiçbir şey yiyemediği gibi eve kapanıp, asosyal bir hayat yaşamasından etkilendi. Kılçık, yeğeniyle aynı durumda olan yüzlerce çocuk ve gençler için aynı kaygıyı taşıyan diğer kadınlarla güç birliği yaptı; 2020 yılında ‘Sağlıklı Nesiller Gıda ürünleri Üretim Pazarlama ve Kalkınma Kooperatifi’ni kurdu.
TÜRKİYE’DE BİR İLKİ BAŞARDILAR
Önce küçük bir atölyede; çölyak ve glüten hastaları için kek, pasta ve tatlı üreten kadınlar, daha çok hastaya ulaşabilmek için kolları sıvadı; Türkiye’de bir ilke imza attı. Avrupa Birliği tarafından fonlanan, Uluslararası Göç Politikası Geliştirme Merkezi tarafından, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen; ‘Enhancer Projesi’ kapsamında; ‘Güçlü Kadınlar; Sağlıklı Nesiller Projesi’ hayata geçirildi.
GLÜTENSİZ VE SAĞLIKLI GIDA
Adana’daki çölyak hastalarının karşılaştıkları sorunlara çözüm üretip, glüten intoleransı olan kişilerin, sağlıklı gıdalara erişimini kolaylaştırıp, onların yaşam kalitesini arttırmak adına ilk olarak özel bir eğitim atölyesi kuruldu. 54’ü Suriyeli toplam 97 kadın, 16 kişilik gruplar halinde glütensiz ve sağlıklı gıda üretimi konusunda önce teorik eğitim alıyor, sonra da tezgah başına geçip pratikte bilgilerini sınıyor.
HER KADIN BİR ‘LİDER’ OLACAK
Kadınlara ‘liderlik’ başta olmak üzere ‘finans yönetimi’, ‘dış ticaret’, ‘iş sağlığı ve güvenliği’, ‘işyerinde kadın hakları’, ‘iş hukuku’, ‘sıfır atık yönetimi’, ‘yeşil enerji’, ‘ilk yardım’, ‘etkili iletişim’ ve ‘çevresel sürdürülebilirlik’ gibi eğitimler de verilip, onların üretim ve satış alanlarında da uzlaşması sağlanacak. Kurs sonunda 10 kadının kendi işyerini açması sağlanıp,
30 kadın restoranlarda istihdam edilecek. 57 kadının evde üreteceği ürünler de kooperatif bünyesinde özel olarak tasarlanacak olan satış paravanında tüketicilere ulaştırılacak.
ANNE MUTFAKTA; ÇOCUK KREŞTE
Suriyeli sığınmacı kadınların da kente entegrasyonu konusunda önemli bir misyon üstlenen projede Türk ve Suriyeli kadınlar, kültürel bir etkileşimi de sağlanıyor. Kadınlar, teorik ve pratik eğitim alırken, bakmakta yükümlü oldukları çocukları da atölyede oluşturulan özel bir kreşte alanında uzman eğitmenler tarafından hayata hazırlanıyor. Çocuklar, kreşte eğlenirken öğreniyor, anneleriyle birlikte hayata hazırlanıyor.
HER 200 KİŞİDEN BİRİ ETKİLENİYOR
Kooperatif Başkanı Süreyya Kılçık, çölyak hastalığının Türkiye’de her 200 kişiden birini etkilediğini, bu durumun glüten içermeyen gıdalara olan ihtiyacı arttırdığını söyledi. Kılçık, “Bugün Adana’da da yaklaşık 15 bin çölyak hastası var. Bu proje ile sadece çölyak hastalarına değil, aynı zamanda glüten hassasiyeti olan ve sağlıklı beslenmek isteyen çocuk ve gençlere ulaşmak istiyoruz. Glütensiz gıda üretimi ve tüketimini teşvik edip, çölyak hastalarının yaşam kalitesini yükselterek, Türkiye’ye örnek olmak istiyoruz” dedi.
SOSYAL VE EKONOMİK UYUM
Süreyya Kılçık, “Proje, yerel halk ve geçici koruma altındaki Suriyeliler arasında sosyal ve ekonomik uyumu teşvik ederek, özellikle kadınların iş gücü piyasasına katılımını artıracak. Bunu yaparken de kadınların kendi işini kurmaları için gerekli mentörlük ve girişimcilik desteğini de sağlıyoruz. Bu sayede kadınlar hem kendi geleceklerini şekillendirebilecek, hem de kent ekonomisine katkı sunacak” ifadesini kullandı.
ÜRETİM YÜZDE 50 ARTACAK
Proje Koordinatörü Özkan Evren ise, “Güçlü Kadınlar; Sağlıklı Nesiller Projesi ile 90 kadına liderlik vasfı kazandırıp, onlara vereceğimiz eğitim ve oluşturulacak istihdamla gelir elde etmeleri sağlanacak. Kooperatif bünyesindeki üretim tesisinin kapasitesi yüzde 50 arttırılacak. Kadın istihdamını sağlayarak, işsizlik oranının düşürülmesine katkı sunacağız. Çölyak hastalarının kolaylıkla glütensiz ürüne erişimi de sağlanacak” dedi.
ARAP ÜLKELERİNE İHRACAT
Evren, glütensiz ürün üretimi ve yemek satışlarıyla satış hacmini arttırıp, şoklanmış ürünleri de kurulacak olan dış ticaret birimi sayesinde Fas, Ürdün, Dubai, Mısır gibi Arap ülkelerine ihraç ederek, iş hacmini genişletip, bölgedeki kadın istihdamını arttırmayı hedeflediklerini söyledi. Evren, “Proje kapsamında 18-45 yaş arasındaki 97 kadına pastacılık ve aşçılık eğitimi verilecek. Bu kadınların 34’u pasta, tatlı ve kek çeşitleri, 63’ü de aşçılık eğitimi alacak” dedi.