11 Eylül’de başlayıp 15 Nisan tarihinde sonlanan av sezonu sonrasında balıkçılar artan maliyetler karşısında daha fazla direnemediklerini dile getirdi. Karataş Limanı’nda balıkçılık yapan Murat Çalıkuşu, “Av sezonu 8 ay sürer. Bunun 1-2 ayı fırtına ile geçer. Bakımı osu busu derken av sezonu 5 ay sürer. Fakat denize her çıktığınızda dolu dolu geleceksiniz diye bir kural yok. Bu sezon masraflar daha da arttı üstüne üstlük hiç de bereketli geçmedi. 2 dolu döndüysek 1 boş, 3 dolu döndüysek denizden 2 boş döndük.  Biz bu işi kendimizi bildik bileli kardeşlerimiz ile yapıyoruz. Çok şükür de borçsuz yapıyoruz. Borçlu olsaydık halimiz harap olurdu. Av için çıktığımız denizde boğulmuyoruz ama ekonomik kriz bizi boğulmaktan beter ediyor” dedi.

"HER ŞEY ÇOK PAHALI AMA BALIK UCUZ"

Çalıkuşu, “Balık oltası dediğimiz kancaların olduğu kutunun içerisinde 100 adet var. Küçük bir kutu, 450 TL geçen sene bunu biz 200-250 TL civarında alıyorduk. Tabi her balığında kedisine has ağı, oltası, takımı var. Dil balığının ayrı, karidesin ayrı, beyaz balık dediğimiz bir çeşit var onun takımı ayrı. Teknedeki tüm ekipmanlar çok pahalı. Geçtiğimiz sezon işlenmemiş ağın paketini 300-400 lira civarında alıyorken şu an paketini bin liraya alıyoruz. Ağlara taktığımız kurşunların kilosu geçen sene 50 lirayken şu an kilosu 100 lira. Her şeye zam geliyor, her şey çok pahalı ama balık ucuz” diye konuştu.

Hayat Pahalı Balık Ucuz (9)

"20 TON MAZOT KULLANIYORUZ"

Sezonda 20 Ton Mazot kullandıklarını ve mazot fiyatları karşısında direnemediklerini dile getiren Çalıkuşu, “En büyük sıkıntılarımızın başında ise mazot var. Mazot olmazsa tekne yürümez. Mazotu indirimli alıyoruz daha doğrusu ÖTV’siz ulaşabiliyoruz ama baktığınız zaman mazotun litre fiyatı 40 lirayı aştı. Bize de 30-32 liraya geliyor. 32 Lira da uygun değil ki çünkü biz 1 litre, 2 litre almıyoruz. Biz yeri geliyor bir sezonda 20 ton mazot kullanıyoruz. Büyük tekneler var onlar sezonda 100-150 ton mazot kullanıyor. Baktığınız zaman normal aracı olan insanların kullandığı benzin istasyonlarından almıyoruz biz mazotu. Bizim kullandığımız mazot daha ince bir yapıda. Böylelikle daha çok yakıyor yani litre fiyatı 30-32 lira ama aynı mantığa geliyor” ifadelerini kullandı.

Hayat Pahalı Balık Ucuz (4)

"EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI ALAMIYORUZ"

En büyük emeği kendilerinin verdiğini fakat emeklerinin karşılığını alamadıklarını belirten Murat Çalıkuşu, “Bizleri Çiftçi olarak düşünün. Balığı tutar getirir, kabzımallara veririz. Balık tüketiciye ulaşana kadar en az 2-3 el değiştiriyor. Balıkçılık, asla borçsuz olmaz. Baktığımız zaman kabzımallara borçlu olan balıkçılar, balığı getirdiğinde fiyatı da kabzımallar belirliyor e haliyle borçlu olduğunuz için sesinizi çıkaramıyorsunuz. Örneğin Lagosu tutup 400 liraya satıyoruz ama tüketici tezgâhta 800 lira olarak görüyor. En büyük emeği bizler veriyoruz ama parayı biz kazanamıyoruz. İskenderun’daki ve Mersin’deki balıkçılar bizimle aynı emeği veriyor, aynı koşullarda çalışıyor ama bizim kilosunu 300 liraya sattığımız balığın kilosu oralarda 350-400 lira civarında. Biz emeklerimizin karşılığını tam anlamıyla alamıyoruz” şeklinde konuştu.

"MEZAT SALONUMUZ YOK"

İşe Gitmek Üzere Evden Çıkan Gençten Haber Alınamıyor! İşe Gitmek Üzere Evden Çıkan Gençten Haber Alınamıyor!

Çalıkuşu, “Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, teknelerin bakım onarımı konusunda ve balıkçıların talepleri doğrultusunda da vinç desteğinde bulunuyor. Evet, destek görüyoruz ama gördüğümüz destek, yeterli olmuyor çünkü burada mezat alanı yok. En azından mezat salonlarının getirilmesi gerekiyor. Çünkü kısa bir süre içerisinde Mezat sistemi gelmezse, bu işin altından kimse kalkamaz. Karataş Limanı, en fazla filoya sahip liman fakat işin ilginç yanı burada açık arttırma salonu da yok. Mezat ve açık arttırma salonları olsa aracıya 10 liraya satacağın balık belki de 13-15 liraya satacaksın” dedi.

Muhabir: CEMRE BAYRAK