TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı, Şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,4 oranında azalarak 857 bin 821 ton olarak gerçekleşti.

Turfanda Patateste Hasat Başladı Turfanda Patateste Hasat Başladı

Yılın ilk iki ayına bakıldığında ise Ocak-Şubat döneminde toplanan inek sütü miktarında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,5’lik bir düşüş yaşandı. Öte yandan, Şubat ayında bir önceki aya göre de önemli bir gerileme dikkat çekti. Ocak ayında 941 bin 377 ton olarak kaydedilen inek sütü miktarı, Şubat’ta yüzde 8,9 oranında azaldı.

YOĞURT VE KEFİRDE ARTIŞ, TEREYAĞINDA DÜŞÜŞ

Süt ürünleri üretiminde ise farklı kategorilerde değişen trendler gözlendi. Şubat ayında yoğurt üretimi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,6, ayran ve kefir üretimi ise yüzde 6,9 oranında artış gösterdi. Buna karşılık içme sütü üretimi yüzde 0,6, tereyağı ve sadeyağ üretimi ise yüzde 1,5 oranında azaldı.

İnek peyniri üretiminde ise belirgin bir değişiklik yaşanmadı. Ocak-Şubat dönemi verileri incelendiğinde; yoğurt üretimi yüzde 3,6, ayran ve kefir üretimi yüzde 5,9 oranında arttı. Aynı dönemde inek peyniri üretimi yüzde 0,6 gerilerken, içme sütü üretimi yüzde 1,4 azaldı. Tereyağı ve sadeyağ üretiminde ise yüzde 0,4’lük sınırlı bir artış kaydedildi.

İÇME SÜTÜ ÜRETİMİNDE AYLIK GERİLEME DİKKAT ÇEKTİ

Şubat ayında en dikkat çeken değişimlerden biri de içme sütü üretiminde yaşandı. Ocak ayında 150 bin 681 ton olan içme sütü üretimi, Şubat ayında yüzde 11,9’luk azalışla 132 bin 720 tona geriledi.

Muhabir: ADİL DURMAZ