Adana’da sulama kanalında yüzlerce at ve eşek gibi ‘tek tırnaklı hayvan’lara ait kemik ve parçalar bulundu. Bu olaydan sadece 3 gün önce Adana’da kesilip, İstanbul’da sucuk haline getirilip, Düzce’de piyasaya sürülmek istenen 700 kilo at ve eşek eti, Sakarya’da jandarma tarafından ele geçirildi. Uzmanlardansa dikkat çeken ‘tüberküloz’ uyarısı geldi. Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, “Tüberkülozlu bir etten; hayvandan insana; insandan yine insana da tüberküloz bulaşır. Yani bu, hayvandan insanlara bulaşan zoonuz bir hastalık” dedi.
AT VE EŞEK KEMİKLERİ
Adana’da sulama kanalında yüzlerce at ve eşek gibi ‘tek tırnaklı hayvan’lara ait kemik ve parçalar bulundu. Bu olaydan sadece 3 gün önce Adana’da kesilip, İstanbul’da sucuk haline getirilip, Düzce’de piyasaya sürülmek istenen 700 kilo at ve eşek eti, Sakarya’da jandarma tarafından ele geçirildi. Ortaya çıkan tablo endişe verirken, uzmanlardansa dikkat çeken ‘tüberküloz’ uyarısı geldi.
TÜBERKÜLOZ’ UYARISI
Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, “İnsanlar et alırken, bunun at eti mi yoksa tek tırnaklı bir başka hayvana ait et olduğunu ayırabilmesi pek mümkün değil. Kesim öncesi veteriner hekim tarafından muayene edilmeyen ve bakanlığın ruhsatlandırdığı kesimhaneler dışında kesilen her et kaçak ve insan salığı açısından risk oluşturan ettir” dedi. Köse, kaçak ve sağlıksız etteki ‘tüberküloz’a dikkat çekti.
MUTLAKA ETİKETE BAKIN
Köse, “Tüberkülozlu bir etten; hayvandan insana; insandan yine insana da tüberküloz bulaşır. Yani bu, hayvandan insanlara bulaşan zoonuz bir hastalık. Bu nedenle kesilecek her hayvan, kesim öncesinde mutlaka veteriner hekim tarafından muayene edilip, sağlıklı olduğuna karar verilip, öyle kesilmeli. Vatandaşlarımız et alırken, üzerindeki kesimhane ruhsatı ya da mührünü görmeleri gerek. İnsanlardaki enfeksiyon kaynaklarının yüzde 67’si hayvansal kökenli. Bu nedenle her ilçede bir kesimhane; burada bir veteriner hekim olmalı” dedi.
ETİ KASAPTAN ALIN
Adana Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur, “Vatandaşlarımız mutlaka kendi mahalle kasaplarından et almalı. Zaten mahallelerdeki kasaplarımızı vatandaş bizzat kendi denetliyor. Güvenmediği kasaptan alışveriş yapmıyor ya da ilgili bakanlığa şikayet ediyor. Biz de belirli periyotlarda kasaplarımızı denetleyip, kesim ve hijyen şartlarıyla ilgili kontrollerde bulunuyoruz. Nerede kesildiği ve menşei bilinmeyen etleri kasaplarımız almıyor” dedi.

BİRBİRİNE BENZİYOR
Yağmur, “Et ya da sucuk alırken, bunun tek tırnaklı bir hayvana ait olup olmadığını anlamak çok zor. Bunu fark edemezsiniz. Çünkü at ya da eşek eti, diğer etlere çok benziyor. Bu tür etlerin piyasaya sürülmesini engellemek için denetim mekanizması daha da sıkılaştırılmalı. Bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığı’na önemli bir görev düşüyor. Vatandaşlarımız, bu tür durumlarla maruz kalmamak için bildiği ve güvendiği kasaplardan et almalı” diye konuştu.





