Adana’da 6 yıl önce vatani görevini ‘komando’ olarak yapmak için sıkı bir antrenman yapan, baş aşağı barfiks çekerken, düşüp boynunu kırarak engelli kalan 25 yaşındaki Mücahit Kandemir, şimdilerde haklı bir isyanıyla gündemde. Kaldırıma gelişigüzel park edilen araçlar; bozuk olduğu gibi inişi ya da çıkış rampası olmayan kaldırımlar; trafikte kendilerini hiçe sayan sürücüler nedeniyle eve kapanan engellilerin sorunlarını gündeme taşıyan Kandemir, “Sokaklar değil, zihinler bize engel. Bizi çıkmaza sokmayın, sokakları bize yasaklamayın. Bizler özgürüz, bizlere imkan verildikçe yapabileceklerimizin sınırı yok. Unutulmamalıdır ki, toplumdaki her birey, hayatın akışı içinde birer engelli adayı” dedi.  

‘KOMANDO’ OLACAKTI

Vatani görevini, ‘komando’ olarak yapmak istiyordu. Henüz 18 yaşında genç bir delikanlıydı. Askere gitmeden önce form tutup, bu hayalini gerçekleştirmek için sıkı bir çalışma yapan Mücahit Kandemir, 5 Temmuz 2018 tarihinde talihsiz bir kaza yaşadı. Antrenman yapmak için gittiği bir parkta, baş aşağı barfiks çeken Kandemir, bir anda dengesini kaybederek yere çakıldı. Genç adamın en büyük şansıysa; o anlarda tesadüfen parkta olan bir hemşireydi.

AZRAİL’E ÇALIM ATTI

Durumun ciddiyetini fark eden kadın hemşire, hiç kimsenin Kandemir’e müdahale etmesine izin vermedi ve hemen ‘112 Acil Servis’i arayarak yardım istedi. Hastaneye kaldırılan genç adamın boynunun kırıldığı; omuriliğinin koptuğu tespit edildi. Doktorlar, hayati tehlikesi olan Kandemir’in ailesine; “Her şey için hazırlıklı olun” derken genç adam, Azrail’e de çalım attı. Hemşirenin soğukkanlılığı onu hayatta tuttu; Kandemir de yaşama sıkı sıkıya sarıldı.

HAYALLERİNİN PEŞİNDE

Yaşadığı talihsiz kaza sonrası belden aşağısı felç kalan Kandemir, tekerlekli sandalyeye mahkum oldu, ancak hayallerinden de vazgeçmedi. Engelleri aşıp, yamaç paraşütüne binerek, gökyüzünün maviliklerine uçan Kandemir, en büyük tutkusu olan araba kullanmayı da evine kurduğu sanal bir stüdyoda; simülasyon aracılığıyla gerçekleştirdi. Sosyal medyada yaptığı paylaşımlarla da engellilere umut olan Kandemir, şimdilerde haklı bir isyanıyla gündemde.

ÇIKIŞI VAR İNİŞİ YOK

Merkez ilçe Yüreğir’e bağlı Kiretmithane Mahallesi’ndeki evinden, tekerlekli sandalyesiyle dışarı çıkıp, yaklaşık 5 kilometre yol kat ederek, şehir merkezine ulaşan Mücahit Kandemir, kaldırımlara ve özellikle engelli rampalarının giriş ve çıkışlarına gelişigüzel park edilen araçlar nedeniyle zor anlar yaşıyor. Ancak tek sorun bu da değil. Kimi zaman bozuk zemin, kimi zaman da inişi ya da çıkışı olmayan kaldırımlar Kandemir gibi engelleri zorluyor.

ZİHİNLER BİZE ENGEL

AKŞAM, Mücahit Kandemir ile birlikte Adana’nın cadde ve bulvarlarını gezdi; ara sokakta dahi engellilerin karşılaştıkları sorunları fotoğrafladı. “Sokaklar değil, zihinler bize engel” çıkışını yapan Kandemir, “Kaldırımları istediğimiz gibi kullanamıyoruz. Yoğun araç trafiğine rağmen yola çıkıp, hayatımızı riske atıyoruz. Ancak tek sorun kaldırıma park edilen araçlar değil. Yola çıktığımızda sürücülerin hakaret ve küfürleriyle karşı karşıya kalıyoruz” dedi.

KİMSE EMPATİ KURMUYOR

Kandemir, “Yollar bozuk yine aynı şekilde kaldırımlar da. Düzgün olan kaldırımların ya çıkışı ya da iniş rampası yok. Kaldırıma gelişigüzel park edilen araçların yanı sıra işletme sahiplerinin ürünlerini sırf teşhir etmek için kaldırıma koyması nedeniyle zor anlar yaşıyoruz. Kimse empati kurmuyor. Hiç kimse biz engellileri düşünmüyor. Kaldırımlar resmen işgal altında ve bu durum biz engelli bireyleri çok zorluyor” ifadesini kullandı.

BİZE HAKARET EDİYORLAR

Kaldırımların işgal altında ya da bozuk olması nedeniyle çoğu zaman, yoğun araç trafiğine rağmen yolda ilerlemek zorunda kaldıklarını anlatan Kandemir, “Bu kez de geçişlerini engellediğimiz gerekçesiyle araç sürücüleriyle karşı karşıya kalıyoruz. Bize hakaret edip, küfürler savuruyorlar. Bize neden kaldırımdan gitmediğimiz için sözlü tacizde bulunanlar da var. Biz de kaldırımı kullanmak isteriz ama ne yazık ki, işgal altında” yorumunu yaptı.

SOKAK BİR YAŞAM BİÇİMİ

“Sokaklar bizim için bir yaşam biçimi” diyen Mücahit Kandemir, açıklamasını da şöyle sürdürdü; “Dört duvar arasında bunalıp, kendimizi sokağa atıyoruz. Bizler, hayatımız boyunca yaşadığımız tüm olumsuzluklara rağmen sosyalleşmeye; özgürleşmeye çalışıyoruz ama zihinler bize engel oluyor ve hayal kırıklığına uğratıyor. Bir şeyler için savaşırken hevesimizi kaçıyorlar bu nedenlerden dolayı kendimizi evde daha güvende hissediyoruz.”

BİZİ ÇIKMAZA SOKMAYIN

Kaldırıma gelişigüzel park eden araç sürücülerine; kırık ve bozuk kaldırımlar için yetkililere seslenen Kandemir, “Bizi çıkmaza sokmayın, sokakları bize yasaklamayın. Bizler özgürüz, bizlere imkan verildikçe yapabileceklerimizin sınırı yok. Unutulmamalıdır ki, toplumdaki her birey, hayatın akışı içinde birer engelli adayıdır. İnsanların zihnini güzelleştirebilirsek; tüm sorunu çözebiliriz. Bunun için de toplumsal bir bilinç; eğitimli bireyler şart” dedi.

Muhabir: SONER KAN