Sonbaharda kapımızı çalan hastalıklara karşı şimdiden önlem almamız gerekiyor. Kapımız çalınmadan alacağımız önlemler daha sağlıklı yaşamamız için olmazsa olmazdır. Çünkü sonbaharın gelmesiyle hava sıcaklıkları yavaş yavaş düşmeye başlıyor. Bununla beraber ortaya çıkan ani ısı dalgalanmaları eğer dikkatli olunmazsa hastalıklara yakalanma riskini artırıyor.
Halkı hastalıklara karşı uyaran Doç. Dr. Ahmet Aktaş, üst solunum yolları hastalıkları, alerjik rinit, sindirim sistemi sorunları, Ürtiker (Kurdeşen) ve depresyona karşı dikkatli olunmasını istiyor.
Mevsim geçişlerinde yaşanan ısı değişimlerinin üst solunum yolu enfeksiyonlarına zemin hazırladığını vurgulayan Aktaş, “Vücudun bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla beraber burun, sinüsler, farenks, larenks veya bronşlar gibi üst solunum yollarını ilgilendiren akut enfeksiyonlar yaygın hale geliyor. Bu enfeksiyonlar ise hafif ateş, öksürük, hapşırma, yorgunluk, burun tıkanıklığı gibi belirtilerle kendini gösteriyor ve genellikle bulaşıcı olduğundan etkileşimin fazla olduğu ortamlarda yakın temastan kaçınmak gerekiyor.” diyor.
Halk arasında ‘saman nezlesi’ olarak da adlandırılan mevsimsel alerjik rinite karşı uyarıda bulunan Aktaş, “En sık rastlanan alerjik hastalıklardan biri olarak öne çıkıyor. Bahar aylarında özellikle havada uçuşan polenler nedeniyle artış gösteren alerjik rinit, hapşırık, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, burun kaşıntısı, öksürük, geniz akıntısı, koku almada güçlük, gözlerde kaşıntı, sulanma ve kızarıklık ile kendini belli ediyor. Alerjik belirtilerin kontrolü ise birden fazla tedavi yönteminin birlikte uygulanmasıyla sağlanıyor. Korunmak için ilk ve en önemli adım alerjik rinite neden olan etkenlerden uzak durmak olurken, verilen tedavinin kısaltılmaması gerekiyor.” diye uyarılarda bulunuyor.
Mevsim geçişlerinde reflü, gastrit, peptik ülser gibi mide rahatsızlıklarında gözle görülür bir artış gözlendiğini dile getiren Aktaş, kurdeşen ve depresyon konusunda da dikkat çekiyor.
Elbette bu hastalıklara karşı dikkatli olacağız ama en önemlisi mevsim geçişlerinde dikkat edeceğimiz temizlik. Yaşadığımız ortamı mutlaka temiz tutmalıyız. Çocuklarımızın okula giderken ve geldikten sonra temizliğine dikkat etmeliyiz.
Hastalıklar kapımızı çalmadan önlemimizi almalıyız.