Metropol Medya Yönetim Kurulu Başkanı Tanır Emre Üzelgeçici, Adana’da düzenlenen Karnavalın, Lezzet Festivali’nden farksız olduğunu söyledi. Üzelgeçici, “Portakal Çiçeği Karnavalı’nın Lezzet Festivali’nden tek farkı da sadece kortej yürüyüşüydü. Bir de gerçekten çok güzel konserler oldu. Hadise, Murat Boz, Mert Demir, Haluk Levent gibi gerçekten güzel sanatçılar vardı. Kültür Bakanlığı, Adana’nın görüp görebileceği en devasa sahneler kuruldu. Onun dışında her şey Lezzet Festivali’ndeki gibiydi.” dedi. Efsane Radyo’da yayınlanan moderatörlüğünü Aliye Gültekin’in yaptığı ‘Basın Kulübü’ programının yorumcuları Metropol Medya Yönetim Kurulu Başkanı Tanır Emre Üzelgeçici ve gazeteci Zeki Kızılkaya, bu yıl 12’inci düzenlenen ‘Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı’nı yorumladı.
HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADILAR
Karnaval boyunca Adana’nın ve Karnavalın zarar görmemesi için sustuklarını, hiçbir yerde konuşmadıklarını, yayın yapmadıklarını dile getiren Metropol Medya Yönetim Kurulu Başkanı Tanır Emre Üzelgeçici, “12. Uluslararası Portakal Çiçeği Festivali 9-10 gün boyunca sürdü ve biz Adana ve karnaval zarar görmesin diye sorunları, eksiklikleri ne yayınladık ne de bir yerde konuştuk. Gel gelelim şimdiye. Bu sene Kültür Bakanlığınca Portakal Çiçeği Karnavalı Kültür Yolu Festivaline dahil edildi. 13 Nisan’da başlayacağına ve 21 Nisan akşamına kadar devam edeceğine dair reklamlar yapıldı, postlar paylaşıldı. Şehir dışından karnaval için gelecek olanlar da bu postları görüp 13 Nisan’da otel rezervasyonlarını yaptı fakat pek bir etkinlik olmadığını gördüler. Asıl karnaval da 17 Nisan tarihinde başladı. 17 Nisan’a kadar da belli başlı küçük etkinlikler var. İnsanlar bunu görünce hayal kırıklığına uğradılar” dedi.
LEZZET FESTİVALİ’NDEN FARKSIZ
Adana’da düzenlenen Karnavalın, Lezzet Festivali’nden farksız olduğuna değinen Üzelgeçici, “Portakal Çiçeği Karnavalı’nın Lezzet Festivali’nden tek farkı da sadece kortej yürüyüşüydü. Bir de gerçekten çok güzel konserler oldu. Hadise, Murat Boz, Mert Demir, Haluk Levent gibi gerçekten güzel sanatçılar vardı. Kültür Bakanlığı, Adana’nın görüp görebileceği en devasa sahneler kuruldu. Onun dışında her şey Lezzet Festivali’ndeki gibiydi. Ayrıca katılan arkadaşlarımızın şöyle bir konuda da şikâyeti oldu. Çadır kiralamak için Ajans koymuşlar araya bu ajanslar metrekareye göre 40 bin- 60 bin TL arasında kurulmuş. Adana Büyükşehir Belediyesi ise 10 bin TL’ye kurmuş. Şimdi 10 bin nere, 60 bin TL nere? Arada uçurum farkı var. Bu ajansları kim devreye soktu? Kim bu işten rant sağladı? Bu ajanslara kim yönlendirdi. Adana Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığını düşünmüyorum ama her kim yaptıysa kesinlikle sorgulanmalı” diye konuştu.
YEREL BASIN YOK SAYILDI
Adana’da yapılan herhangi bir festival, etkinlik gibi durumlarda yerel basının yok sayıldığını vurgulayan Üzelgeçici, “Ulusal basın sevdanızı anlamıyorum’ diyerek şunları kaydetti;
“Beni rahatsız eden bir konu da şuydu; Karnaval olur, etkinlik olur, başka başka şeyler olur. Ben Ulusal Basın sevdanızı anlamıyorum. Bir de şimdi Influencerlar var tabi. Karnaval geçti, herkes bülten gönderdi, yerel basında sayfa sayfa yer buldu bültenleriniz. Ulusal basın haberinizi ya küçücük girdi ya da girmedi. Adana’da bir otelde karnavalın gala gecesi yapıldı, yerel basın yok. Zeydan Karalar yakınlığı ile bilinen birkaç gazeteci vardı. Yerel basına yer verilmeliydi. Zeydan Karalar’ın ekibinde ciddi bir sıkıntı var. Başkan Karalar, ekibini kesinlikle gözden geçirmeli. Gel gelelim kortej yürüyüşüne… Bu kadar büyük bir organizasyon yapıyorsunuz. Basın otobüsünde yine yerel basına yer vermiyorsunuz, Ulusal basına yer veriyorsunuz. Fatih Altaylı’yı, Ayşe Arman’ı, İsmail Küçükkaya’yı basın otobüsünde görmedim. Kim bu Ulusal Basın dediğiniz? Adanalıların hakkını yiyorsunuz. Sosyal Medya üzerinden Adana için gece gündüz koşturan isimler vardı. Adana Bunu Konuşuyor sayfası, Adana Masası gece gündüz demeden her etkinliğe koştular. Ajanstaki çocuklar keza aynı gündüz etkinlikte, akşam konserlerdeydi. Sizin hiç mi vicdanınız yok. Aslında Adana’daki gazeteler birlik olup haberleri girmeyecek ama işte Adana’ya zarar verecek bu durum.”
HADİSE BENİM KÜLTÜRÜMÜ YANSITMIYOR
Gazeteci Zeki Kızılkaya, Karnavalın ismine de kendisine de karşı olduğunu belirterek, “Ben Karşıyım Batı Kültürünü getirip bize empoze ediyorlar. Filistin’de masum insanlar, çocuklar öldürülüyor. Savaşın olduğu çocukların öldüğü bir ortamda kültür adı altına Karnaval yapılmasına karşıyım. Şehitlerimiz oluyor. Empati yapın, kendinizi onların yerine koyun. Ben tamamen kapanalım vs demiyorum ama biraz da gözetmek lazım. Kültür Vurgusuna da dikkat etmek lazım. Hadise benim kültürümü yansıtmıyor. Adana’nın da Kültürünü yansıttığını düşünmüyorum. Ayrıca görmüş olduk ki Türkiye’nin ekonomisi hiç de kötü değilmiş. Stantların önünde kuyruk vardı” ifadelerini kullandı.
DANIŞMANLARINIZ NE İŞE YARAR
Metropol Medya Yönetim Kurulu Başkanı Tanır Emre Üzelgeçici, Zeki Kızılkaya’nın sözleri üzerine, “Böyle konuştukça bu ülkenin yüzde 50si diğer yüzde 50’ye düşman oluyor” çıkışında bulundu. Üzelgeçici, “Ramazan ayı geldi. Ardından Ramazan Bayramı’nı kutladık, güldük eğlendik, kucaklaştık. Ramazan Bayramı’nda neden sorun çıkarmadınız. Ekonomi tabii ki kötü. Adana’da çocukları bir şey ister de cebinde parası yok diye birçok insan festivale katılamadı. Adana’nın da Tüm Türkiye’nin de böyle bir etkinliğe ihtiyacı vardı. Burada ben belediyelere çok kızdım ve eksik gördüğüm bir yer daha. Her şeye para buluyorsunuz da neden bir köfte ekmek, dondurma, pamuk şeker gibi standalar kurup çocuklara uygun fiyata ya da ücretsiz dağıtmadınız? Sizi kimse mi yönlendirmiyor? Sizin danışmanlarınız ne işe yarar” diyerek tepki gösterdi.