Ekonomi

Kirada Yüzde 25 Zam Sınırı Kalkıyor!

Kira fiyatlarına yapılan fahiş fiyat artışlarının ardından 2022 yılında kira artışına yüzde 25 sınırı getirilmişti. 2023 yılının Temmuz ayında bir yıl daha uzatılan sınırlama 1 Temmuz itibariyle son bulacak. Peki şimdi ne olacak? Avukat Melisa Uskaner, merak edilen tüm soruların cevabını sizler için cukurovametropol.com.tr adresine anlattı.

Kira zam sınırlaması uygulamasının kalkmasıyla 1 Temmuz öncesinde açılan kira tespit davalarının etkilenmeyeceğine değinen Av. Melisa Uskaner, “Önemle belirtmek gerekir ki, 5 yıllık kira sözleşmeleri nedeniyle açılmış ve açılacak olan kira tespit davaları açısından yüzde 25 zam sınırı uygulaması söz konusu olmamaktadır. Dolayısıyla 1 Temmuz öncesi açılan kira tespit davaları, yüzde 25 zam sınırlaması uygulamasının kalkmasından etkilenmeyecektir” dedi.

ARABULUCU, ÇÖZÜM YOLLARI İLE SONUCA GİDİLEMEDİĞİ TAKDİRDE NASIL BİR YOL İZLENECEK?

Ev sahibi- Kiracı arasındaki sorun arabulucu ve çözüm yolları ile sonuçlanmadığı takdirde nasıl bir yol izleneceğini belirten Av. Uskaner, “5 Nisan 2023 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan7445 sayılı İcra İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 37. Maddesi ile kira tespit ve tahliye davaları için zorunlu arabuluculuk şartı getirilmiştir. Arabuluculuk süreci olumsuz sonuçlandığı takdirde söz konusu tutanak dava dilekçesine eklenerek görevli ve yetkili mahkemede kira tespit davası açılabilecektir” ifadelerini kullandı.

HANGİ DURUMLARDA TAHLİYE GERÇEKLEŞİR?

Av. Uskaner, “Konut ve çatılı işyeri kiralarında, tahliye iki şekilde gerçekleşmektedir. İlk olarak on uzama yılı geçen belirli ve belirsiz süreli kira sözleşmelerinde kiraya veren, fesih dönemi ve fesih bildirim sürelerine uyarak sözleşmeyi feshedebilecektir. İkinci olarak kiracı, dava yoluyla tahliye edilebilecektir. Ancak TBK md. 350 ve devamı maddelerdeki şartların sağlanması gerekmektedir. Özel fesih halleri kanunda sayılanlarla sınırlı olup yenileri eklenemeyecektir. Özel fesih hallerinden kısaca bahsedecek olursak; Kiraya veren konut gereksinimi nedeniyle kiracı aleyhine tahliye davası açabilecektir. Yine kiraya veren işyeri gereksinimi nedeniyle kiracı aleyhine tahliye davası açabilecektir. Kira sözleşmesinden sonra kiralanan el değiştirirse, yeni malik ihtiyacı sebebiyle kiracı aleyhine dava açabilecektir. Kiralananın esaslı ve önemli onarımı gerekiyorsa ve kiralayanın bu işlemler sırasında kiralananını kullanması mümkün değilse kiracı aleyhine tahliye davası açılabilecektir. Kiracının kira sözleşmesi içerisinde kira bedelini ödememesinden dolayı kendisine iki haklı ihtarda bulunulmuşsa, kiraya veren kiracı aleyhine tahliye davası açabilecektir. Kiracı yazılı tahliye taahhütnamesine rağmen kiralanandan çıkmıyorsa, kiracı aleyhine tahliye davası açılabilecektir. Kiracının veya birlikte yaşadığı eşinin aynı ilçe sınırları içinde oturmaya elverişli bir konutu varsa, kiracı aleyhine tahliye davası açılabilecektir” diye konuştu.