Dünyanın en iyi mutfakları arasında yer alan ‘Türk Mutfağı’ her zamanki gibi mükemmel tatlar yakalamayı başarıyor. Tabi sadece koyulan malzemeler değil, Anadolu insanının el emeği de değince yemeklerimizi güzelleştiriyor. Her türlü yaratıcılıkla, her türlü emekle birbirinden güzel, birbirinden lezzetli yemekler… Bunlardan birisi de Kayseri’mizin en lezzetli yemeklerinden olan ‘Şebit’ yani Kayseri Yağlaması.

Yumuşak bir kıvama gelene kadar yoğrulan hamurun tek tek bezeler halinde açılıyor. İçine hafif sulu, yoğun mu yoğun sosu eklenince de damağımıza tahtını kuruyor.

Üst üste dizilmiş katların aralarına gizlenmiş sosu ve üzerinde gezdirilmiş yoğurdun eşsiz görünümü sofralarımıza ana yemek olarak renk katıyor. Birazcık uğraştırsa da bir çatal aldığınızdaki o tat tüm uğraşlarınızı hak ediyor.

Kayseri’nin tadını damağınızda bırakacak Kayseri yağlaması tarifini aşağıya bırakıyoruz. Afiyetler olsun…

KAYSERİ YAĞLAMASI TARİFİ

MALZEMELER:

1 su bardağı ılık süt

1 su bardağı ılık su

5 su bardağı un

1 tatlı kaşığı şeker

1 paket instant maya

1 tatlı kaşığı tuz

2 yemek kaşığı sıvı yağ

İÇ HARCI:

450- 500gr. kıyma

“Üst Düzey Futbol Oynuyoruz!” “Üst Düzey Futbol Oynuyoruz!”

2 adet yeşil biber

2 adet kırmızı biber

2 adet soğan

2 diş sarımsak

2 adet domates

1 yemek kaşığı salça

1 çay bardağı zeytinyağı

1 yemek kaşığı tereyağı

1 tatlı kaşığı tuz

1 çay bardağı su

1 çay kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı pul biber

1 çay kaşığı kimyon

ÜZERİ İÇİN:

Sarımsaklı yoğurt

HAZIRLANIŞI:

Öncelikle yağlamamızın hamuru ile başlayalım. Kabımızın içerisine un, tuz, maya ve şekeri alarak karıştıralım.

Üzerine ılık süt, sıvı yağ ve ılık suyu ilave ederek yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğuralım.

Yeni bir kabın içerisine bir miktar un ekleyerek hamurumuzu yeni kabımıza alalım. Üzerini streç filmle kapatarak yaklaşık 40 50 dakika kadar mayalanmaya bırakalım.

Hamurumuz mayalanırken iç harcı için tavamıza kıymamızı alıp kavurmaya başlayalım. Kıymamızı ezerek karıştıralım.

Kıymanın rengi değişip suyunu çektikten sonra üzerine zeytinyağı ve tereyağını ilave ederek tereyağı eriyene kadar kavuralım.

Soğanları küp küp doğrayalım.

Daha sonra doğradığımız soğanları, sarımsak, kırmızı biber ve yeşil biberi de kıymamızın üzerine ekleyerek kavurmaya devam edelim.

Domateslerimizin kabuklarını soyup doğrayalım. Domateslerimizi de tavaya ekleyerek karıştırmaya devam edelim.

Sıcak suyumuzu da ilave edip kıymamız suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirelim.

Daha öncesinde mayaladığımız hamuru tezgahımıza alıp havasını alalım.

Hamurumuzu 10- 12 parçaya bölelim ve parçaları beze haline getirelim.

Bezelerimizi hazırladıktan sonra kurumasınlar diye üstlerini bir bez yardımıyla örtelim.

Ardından tezgahımıza unumuzu serpelim. Bezelerimizi sırasıyla yaklaşık servis tabağı boyutunda açalım.

Hamurumuzun üzerindeki unları silkeleyelim.

Isıttığımız tavamızın üzerine hamurumuzu yerleştirip orta ateşte sıkça çevirerek pişirelim.

Pişirdiğimiz lavaşı servis tabağımıza alalım. Üzerine hazırladığımız harcımızı her yerine gelecek şekilde yerleştirelim.

Kalan lavaşlarımızı aynı şekilde aralarına harç gelecek şekilde üst üste yerleştirelim. Harcımız bitene kadar devam edelim.

Son olarak yağlamamızın üzerine sarımsaklı veya sarımsaksız yoğurdumuzu çırparak gezdirelim ve dilimleyelim. Ve yağlamamız servise hazır. Tüm deneceklerimize afiyet olsun!

Muhabir: ALİYE GÜLTEKİN