Özel Haber

Metropol Mutfağında Bugün: Lahmacun

Unutulmaz Türk dizilerinden Avrupa Yakası’nın ikonik karakteri Şahika’nın lahmacuna olan sevdası dillere destan. Çoğu zaman lahmacunu görünce salon kadını çizgisinden çıkabilir. çukurovametropolcom.tr olarak bu eşsiz lezzeti sizlerle paylaşmak istedik. İşte tarif:

Malzemeler:

300 gram kıyma (dana veya koyun eti tercih edilebilir)

1 büyük boy soğan

2-3 diş sarımsak

2 adet domates

1 adet yeşil biber

Yarım demet maydanoz

2 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı biber salçası

Yarım çay bardağı sıvı yağ

Tuz, karabiber, pul biber (isteğe bağlı)

Yarım limonun suyu

Hamur için:

300 gram un

1 tatlı kaşığı kuru maya

Yarım tatlı kaşığı toz şeker

Yarım tatlı kaşığı tuz

Ilık su (yaklaşık 1 su bardağı kadar)

Üzeri için:

Taze limon

Marul veya roka yaprakları

Hazırlanışı:

Hamurun Hazırlanması: Unu geniş bir kapta eleyerek açın. Ortasını havuz gibi açın. Kuru mayayı, toz şekeri ve tuzu ilave edin. Ilık suyu yavaş yavaş ekleyerek yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamuru örtüp, sıcak bir ortamda yaklaşık 1 saat kadar mayalanmaya bırakın. Hamur iki katına çıkana kadar bekletin.

Harcın Hazırlanması: Soğanı ve sarımsakları ince ince doğrayın. Domatesleri rendeleyin veya küçük küçük doğrayın. Yeşil biberi ince doğrayın. Maydanozu yıkayıp ince kıyın.

Kıymalı Harcın Hazırlanması: Geniş bir karıştırma kabında kıymayı, doğranmış soğanı, sarımsağı, rendelenmiş domatesi, doğranmış yeşil biberi ve maydanozu karıştırın. Salçaları, sıvı yağı, tuzu ve baharatları ekleyip iyice yoğurun.

Lahmacunların Hazırlanması: Mayalanan hamuru un serpilmiş bir zeminde 8-10 parçaya bölün. Her parçayı elinizle yuvarlayarak veya oklava yardımıyla yuvarlak şekilde açın. (Hamuru çok ince açmak önemlidir.) Hamurun üzerine hazırladığınız kıymalı harçtan sürün, her tarafına eşit şekilde yayın.

Pişirme: Fırınınızı 250 dereceye ayarlayın ve ısıtın. Lahmacunları fırın tepsisine yerleştirin ve önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 8-10 dakika veya kenarları kızarana kadar pişirin. Lahmacunları fırından alın, üzerine taze sıkılmış limon suyu gezdirin ve marul veya roka yapraklarıyla servis yapın. Afiyet olsun!