Turşu, asırlardır süregelen bir gelenek ve dünya mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. İlk olarak ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmemekle birlikte, M.Ö. 2400'lere kadar uzandığı düşünülmektedir. Turşu, birçok kültürde farklı yöntemlerle hazırlanmış ve tüketilmiştir. Afiyet olsun.

Malzemeler:

1 kg sebze (salatalık, biber, lahana, havuç, domates, vb.)

1 baş sarımsak

Trafikte ‘Korsan’ Denetimi! Trafikte ‘Korsan’ Denetimi!

1 litre su

1 su bardağı sirke

2 yemek kaşığı kaya tuzu

1 yemek kaşığı toz şeker

1 demet maydanoz (isteğe bağlı)

5-6 adet defne yaprağı

1 çay kaşığı limon tuzu

10-15 adet nohut (isteğe bağlı)

Yapılışı:

Sebzeleri iyice yıkayın. Salatalık ve havuç gibi sebzeleri dilimleyin veya bütün bırakın. Sarımsakları soyun. Bir tencereye su, sirke, kaya tuzu ve toz şekeri ekleyin. Karışımı kaynatmadan tuz ve şeker eriyene kadar karıştırın. Ardından limon tuzunu ekleyin ve karıştırın. Kavanozun tabanına nohutları yerleştirin (isteğe bağlı). Ardından sebzeleri kavanoza sıkıca yerleştirin. Aralara sarımsak ve defne yaprağı ekleyin. Üzerine bir demet maydanozu bütün olarak koyabilirsiniz. Hazırladığınız turşu suyunu sebzelerin üzerine dökün. Sebzelerin suyun altında kalmasını sağlayın. Kavanozun kapağını sıkıca kapatın. Turşunun fermente olması için serin ve karanlık bir yerde yaklaşık 15-20 gün bekletin. Turşunuzun olup olmadığını kontrol etmek için tadına bakabilirsiniz. Sebzeler yeterince yumuşamışsa ve tat oturmuşsa turşunuz hazır demektir.

Muhabir: ALİYE GÜLTEKİN