Neden Aynı Ücret?

Adana’da toplu taşımaya zam yapıldı. Zamdan sonra yeni ücret tarifeleri dolmuşlarda nakit biniş 14 TL olurken, Özel Halk Otobüslerinde sivil 11.5 TL, öğrenci 6 TL, öğretmen biniş ücreti ise 8.5 TL şeklinde açıklandı. Belediye Otobüsü ve Hafif Raylı Sistem ücretleri ise sivil 10 TL, öğrenci 4.5 TL, öğretmen 8 TL olarak belirlendi.

Bu zam yapılmalı mıydı?

Evet yapılmalıydı…

*****

Çünkü Adana Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Nihat Sözütek, yapılan zamlardan bıktıklarını söylüyor.

Akaryakıta yapılan zam şoförleri de çileden çıkarıyor.

Ne zaman nasıl zam geleceğini bilmiyorsunuz. Her gece bir fiyat açıklaması yapılıyor. Bu gelişmeler karşısında şoför esnafı ne yapsın.

Nihat Sözütek, “Şimdi akaryakıta bir zam daha gelecek. Biz ne yapalım? Vatandaş bize tepki gösteriyor da biz kime tepki gösterelim” diyerek, gelen zamlardan şoför esnafının da mağdur olduğunu vurguluyor.

Sözütek; “Türkiye’de saat başı zam geliyor. Konya’da ulaşıma yüzde 90, Adana’da ise yüzde 35 gibi zam geldi. Aslında toplu taşımaya gelecek zam daha önceden belirlendi, bizler erteledik. Bu zamların bizimle hiçbir ilgisi yok. Bunun hesabını bizden değil, vatandaşın bayramını kara getirenlerden sorun” diyor.

*****

Şimdi gelelim asıl konuya!

Taşköprü durağından dolmuşa ya da özel halk otobüsüne binen iki vatandaştan birisi Kurttepe’ye, diğeri Arı Sineması durağına gidiyorsa…

Neden ikisi de 14 lira vermek durumunda kalıyor?

Neden mesafeye göre ücret alınmıyor.

Birisi üç durak sonra iniyor, diğeri son durağa gidiyor. Neden aynı ücreti ödüyor?

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın bu sorunu masaya yatırması ve UKOME gündemine getirmesi gerekiyor.

İki durak sonra inen vatandaş, “14 lira çok değil mi?” diye tepki gösteriyor. Son durağa giden de aynı ücreti ödüyor çünkü…

*****

Adana’da zaman geçirmeden kısa mesafe ücreti uygulamasına geçilmelidir.

Özellikle üniversite ve diğer öğrenci grupları için de bu indirim uygulanmalı.

Taşköprü’den Çukurova Üniversitesi’ne giden bir öğrenci ile Duygu Kafe durağından binen öğrenci neden aynı ücreti ödesin?

Diğer kentlerde bu uygulama gayet başarılı bir şekilde yürütülüyor.

Neden Adana’da yapılmasın?

UKOME’de kimler var bunları bilmiyoruz ama hiç mi akıllarına gelmiyor?