Pandemiyle başlayan yapılaşma süreci, depremle birlikte hız kazandı. Göle sıfır villa yapan da var, prefabrik konut inşa eden de. Kendi arazisi ya da kamu arazisine yapılan kaçak yapıların, satışa çıkartılması da dikkat çekiyor. Bölge aynı zamanda yaban hayatı koruma geliştirme alanı olarak da öne çıkıyor.
DAİMFED Genel Başkanı Mustafa Karslıoğlu, bölgedeki kaçak yapıların, Adana Valiliği tarafından tek tek tespit edilip, yıkım kararı verildiğine dikkat çekip, “Bu kaçak yapılara nasıl elektrik ve su verildi?” sorusunu sordu.
İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Hıdır Çak ise, kamu arazilerinin işgal altında olduğunu vurgulayıp, bunun en önemli nedenin de kurumlar arasındaki ‘yetki karmaşası’ olduğunu söyledi.
Hıdır Çak, baraj suyunun da ciddi oranda çekildiğini, bölgenin deprem ve heyelan riski ile karşı karşıya olduğunu belirtip, tehlikenin boyutuna dikkat çekti.
Çak, “Burada Çukurova ve Sarıçam ilçeleri için özel bir durum da var. Burası, yaban hayatı koruma ve geliştirme alanı aynı zamanda. Burada yapılaşma ve insan sirkülasyonunun yaban hayatı tehlikeye sokmaması lazım. Doğal olarak yapılaşma da yasak” dedi.