Ticaret Bakanlığı yaptığı açıklamada özellikle Adana ve Mersin’de yaşanan don olayları sonrası narenciye ürünlerinin zarar görmesinden dolayı limonda ihracat yasağı getirdi. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ahencan Tayakısı limon ihracatı yasağıyla ilgili cukurovametropol.com.tr’ye özel açıklamalarda bulundu.
İhracat yasağı haberini duyduklarında şok olduklarını belirten Başkan Tayakısı, “Limon ihracatını durdurmak amacı iç piyasadaki arz talebi belli bir oranda tutturabilmek için böyle bir açıklama var. Ama bu yanlış bir uygulama. Zaten burada üretici mağdurdu. Tamam halkımız da mağdur. Bir de ihracatçıyı mağdur ederek ülkeye döviz girişini de engelliyorlar.” dedi.
“ERKENCİ LİMONUMUZ BELKİ DE GEÇ LİMONUMUZ OLMAYACAK”
Yapılan uygulamaya anlam veremediklerini ifade eden Tayakısı, “22 Şubat’ta yaşamış olduğumuz don nedeniyle erkenci limonumuz olmayacak. Belki geç limonumuz da olmayacak. Ama bu şekilde bir uygulamayla ihracatçıya darbeyi vurmak da hangi fikre uyuyor biz ona anlam veremedik. Ticaret Bakanlığı halkı düşünerek buna başladığını söylüyor. Yani halkın daha uygun fiyatla limon tüketebilmesi için. Şu anda ihracata gidecek limonları iç piyasada tüketebilmek için ihracatı yasaklamak bizce yanlış bir uygulama. Biz ülkeye döviz girdisi olsun diye ihracatı artırmamız gerekirken ihracatı durdurmak hangi akla hizmet bilmiyoruz.” diye konuştu.
“BİR İKİ AY SONRA LİMON 80-90 TL OLACAK”
Limon ihracatı yasağıyla fiyat dengelenmesi için denetimlerin yeterince yapılabilmesinin şüpheli olduğunu aktaran Tayakısı şunları söyledi:
“Aracı kurumlar olacak. Şu anda pazarda limon 50 TL. Bir iki ay sonra 80-90 TL’ye çıkacak demektir bu. Bu şekilde iç piyasadaki fiyatı toparlayamazsın. Üretimi artırmak için tarım politikasını değiştirmen gerekiyor. Üretimi artıracağız ki elimizde limon olsun. Üreticiyi destekleyeceğiz ki sürdürülebilir bir tarım olsun. Limon 3 yıldır dibe vurmuştu. Mayer limonda üreticiler para kazanamadığı için ağaçlarını söktü. Dalında 50 kuruşa toplatacak adam bulamadı. Üreticiler desteklenmediği, tarımdan vazgeçildiği sürece yarın iç piyasada halkımızın tüketeceği limonu üretecek çiftçi kalmayacak.”
“TÜRKİYE İHRACATINA DARBE VURULACAK”
İhracatın önünün kesilmesinin doğru olmadığını dile getiren Tayakısı şöyle devam etti:
“Bu ihracatçı çalışmayacak mı? ihracatçı iş yapmayacak mı? Yapacak. Çünkü adamın işi ihracatçılık. Dış pazara ürün satmak. İhracatçıyı küstürürsen bu ihracatçı gidecek Fas’taki, Mısır’daki, Libya’daki ürünleri pazarlayacak. Ve orada işini kuracak. Dolayısıyla Türkiye ihracatına darbe vurulacak. Bindiğimiz dalı kesiyoruz. İhracatçıyı küstüreceğimize ihracatçının önünü açacak dış politikaları da sağlamak, dış politikalardaki ilişkileri de düzenlemek ve daha uygun pazarlar bularak ihracatçıyı da desteklememiz gerekiyor. Geçmiş dönemde İhracatçıyı Destekleme Primi ödemeleri düzgün yapılsaydı, ihracatçılarımız da para kazansaydı belki de dış piyasada rekabet edebileceğimiz fiyatı sağlayabilmek için içerideki yerli üreticiyi de devletimiz destekleseydi şu anda ihracatımız bu durumda olmazdı.”
“İHRACATA GİDEN ÜRÜNLERİN HEPSİ SEÇİLİYOR”
“Yıllık 6 milyon ton narenciye üretiyoruz” diyen Tayakısı sözlerine şunları ekledi:
“Bu üretimin dışarı da satılması gerekir. Dışarıdaki fiyatlarla rekabet edebilmek için içerideki üreticiyi desteklememiz gerekir. Destekler neyle olacak. Gübreyle, mazotla, ürün desteğiyle olacak. Bu şekilde hem ihracatçı hem üretici para kazanacak ki sürdürülebilir tarım olacak. Bu şekilde verim artırarak iç piyasaya sunulacak ürün miktarı da artacak. Çünkü ihracata giden ürünlerin hepsi seçiliyor. Belli bir boyutta olanlar ihracata gidiyor. Belli bir boyutta olanlar iç piyasaya sürülüyor. Dolayısıyla iç piyasaya sürülecek ürünler daha ucuz olacak. Desteklemelerle bu önlemler daha rahat alınabilir.”
“ARZ-TALEP DENGESİ SAĞLANMAYACAK”
İhracat yasağı sonrası ithal ürün de getirileceğini anlatan Tayakısı, “Bu yıl limonumuz olmayacağı için Arjantin’den ya da başka bir kıtadan ürün ithalatı yapılacak. Çünkü içeride ihracatı yasaklayarak içerideki limonu halkın arzına sunduğunda yeterli miktarda limon yoktur zaten. Dolayısıyla fiyat yine yükselecek. Arz-talep dengesi bu şekilde sağlanmayacak. Gene limon ithalatı yapılacak. Ama zamanında narenciye üreticisini yeterli desteği yapmış olsaydı o insanlar ağaçlarını kesmeyecekti ve rekoltemiz daha yüksek olacaktı. Dış piyasaya satacağımız ürünlerimiz de yüksek olacaktı. Ülkemize döviz bazlı girdilerimiz de olacaktı.”
ZMO Adana Şube Başkanı Ahencan Tayakısı ileriki dönemlerde alınabilecek yeni tedbirlerle limonla beraber diğer narenciye ürünlere de ihracat yasağı getirilebileceği ve ithalatın önünün açılacağını kaydetti. Tayakısı son olarak sürdürülebilir tarım için milli üreticilerimiz olan çiftçilerimizin desteklenmesini gerekliliğini vurguladı.