DEVA Partisi Adana İl Başkan Vekili Mustafa Oğuz Yiğit, 2023 yılı için buğday ve arpa alım fiyatlarının açıklanmasına rağmen Toprak Mahsulleri Ofisi’nin hala çiftçilerden açıklanan fiyatla alıma başlamamış olmasına dair açıklamalarda bulunarak çiftçilerin mağdur edilmemesi gerektiğini belirtti.
"Çiftçilerin Mağduriyeti Giderilmeli"
Ülke genelinde tarımda artan üretim maliyetlerine dikkat çeken Yiğit, alım fiyatlarının çiftçilerin mağduriyetini gidermesi için TMO’nun alımlarda hızlı ve kararlı bir uygulama gerçekleştimesinin önemine dikkat çektiği açıklmasında şu hususlara değindi:
“Bizzat Cumhurbaşkanı tarafından 8,25 TL olarak müjdelenen Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) yeni sezon buğday alım fiyatı, çiftçilerin umutlarını kursağında bırakmış durumda. Açıklanan buğday fiyatlarına rağmen TMO'nun alıma geçmemesi, çiftçileri ekonomik olarak zor durumda bırakmakta, ürünlerini serbest piyasada satmak zorunda kaldıklarında ise tüccarların dayattığı düşük fiyatlarla, tüccarların insafına ve ezilmeye mecbur bırakmaktadır. TMO bu konuda çiftçilerimize sahip çıkmalı, sektörün ve tahıl piyasasının geleceğini ekonomik belirsizlikte bırakmamalıdır.
Bir yandan çiftçilerin üretim maliyetleri artarken diğer yandan alım fiyatları düşük tutulduğunda, çiftçiler nasıl ayakta kalacaklarını sorgulamakta, bu durumun çiftçilerin geleceği ve tarım sektörünün sürdürülebilirliği açısından ciddi sonuçları olacağı gözlerden kaçırılmamalıdır. Kârlılık azalınca tarım faaliyetlerini sürdürmek zorlaşacak bu da tarımsal üretimin düşmesine ve gıda güvenliği sorunlarına yol açacaktır.
Ülke ekonomimizin önmeli sektörlerinden tarımın temel taşı olan çiftçilerimize sahip çıkmak, onları korumak ve desteklemek iktidarın önemli sorumluluklarından olmalıdır. Ancak, çiftçilerimiz ekonomide olduğu gibi tarım politikalarında da günübirlik ve tek yanlı kararlarla yalnızlığa itiliyor. Buğday alım fiyatlarının makul seviyelere çıkarılması ve TMO'nun alıma geçmesi ile çiftçilerin adil bir şekilde kazanç elde etmelerinin önü açılması konusunda iktidarın acil adımlar atması gerekmektedir.
Çiftçilerimizin yaşadığı zorluklar sadece buğday alım fiyatıyla sınırlı değil. Gübre, ilaç, akaryakıt gibi sürekli artan maliyetler, girdi fiyatlarındaki yükseliş ve iklim değişikliği gibi faktörler de çiftçilerimizi olumsuz etkiliyor. Bu nedenle, iktidarın çiftçilerimize yönelik politikalarının daha duyarlı, koruyucu ve adil olması gerekmektedir. Tarım sektörünün sürdürülebilirliği için adil bir fiyat politikası izlenmeli ve çiftçilerimizin emeği karşılığında hak ettikleri geliri elde etmeleri sağlanmalıdır.
Refahı ön planda tutulması gereken çiftçilerimiz, ülkenin sofralarını doyuran, gıda güvencesini sağlayan kahramanlardır ve hak ettikleri değeri görmelidirler. Aksi takdirde, tarım sektörü zor günler yaşayacak, bu durum ülkemizin gıda üretiminin geleceği için büyük bir tehdit oluşturacaktır.”