Yalnızlık

Elinizdeki telefonun markası ne?

Yalnızlığınıza ne kadar yardımcı oluyor ki sabahtan akşama kadar gününüzü onunla geçiriyorsunuz?

İşte bu yüzden, yalnızlık sadece bireysel değil bu dijital çağda toplumsal bir sorun olarak görülmelidir. Elinizdeki teknolojik dünya ile kurulan ilişki sizi yalnızlaştırıyor, farkında değilsiniz…

Uzmanlar, yalnızlığı; ‘hoş olmayan öznel psikolojik durum’ olarak tanımlıyor.

Yalnızlık, yoksa kişinin ihtiyaç duyduğu sosyal ilişkilerinin yetersiz olmasına bir tepki mi?

Yapılan çalışmalarda depresyon, anksiyete bozuklukları gibi psikolojik hastalıkların yalnızlarda daha fazla olduğuna, hatta bazı kanser türlerinin de bu grupta daha fazla görüldüğüne dikkat çekiyor.

Prof. Dr. Gül Eryılmaz, “Elimizdeki teknolojik dünya ile kurulan ilişkinin bizi yalnızlaştırdığı bu çağda dijital detoks yapılmasında, sosyal gruplara dahil olunmasında çok fayda var.” dedi.

Neden?

Sosyal gruplara dahil olmazsanız iyice yalnızlaşırsınız. Elinizdeki telefon farkında olmadan sizi iyice yalnızlığa sürükler…

Literatürde duygusal, toplumsal, kronik, geçici ve kültürel gibi yalnızlık tiplerinin tanımlandığını dile getiren Prof. Dr. Eryılmaz, şunları söylüyor; “Bir kısım sosyologlar yalnızlığı kötü yalnızlık ya da tek başınalık gibi bir ayrı kategoriden bahseder. Yalnızlığın tek başınalık gibi tercih edilmeyen ve yıkıcı sonuçları olabilen bu halinin hem biyolojik hem de ciddi psikolojik yan etkileri olacaktır. Yapılan bir hayvan deneyinde farenin sosyal ortamdaki beyin incelmeleri ile izole tutulduktan sonraki beyin incelemeleri arasında ciddi fark vardır. Sosyal izolasyondaki fare beyninde sinir zarlarında olgunlaşma sürecinde bozulma ortaya çıkmıştır.”

Siz de kendi dilinizden anlayan bu edebiyat olur, resim olur, müzik olur, tiyatro olur artık neyse o sosyal grupların bir parçası olun, hayatı paylaşmak için...

Hiçbir şey yapamıyorsanız güzel bir dost bulun kendinize; güzel bir kitap alıp okuyun, ondan daha iyi yol arkadaşı bulamazsınız yalnızlığınıza…