Almanya nitelikli iş gücü açığını kapatmak için üç aşamalı bir göç planı hazırladı. İlk adımı geçen yıl kasım ayında yürürlüğe giren düzenlemede yeni yılla birlikte ikinci ve üçüncü aşamalar devreye alınıyor. Almanya’nın nitelikli iş gücü açığını kapatmak için hazırlamış olduğu planı ve izlenilmesi gereken yolları Ausbildung Bölge temsilcileri Volkan Nardalı ve Cem Demiralp sizler için anlattı.
Ausbildung, Almanya’da bir çıraklık ve mesleki eğitim şekli olduğunu ve bu eğitimle beraber Almanya’da maaşlı meslek eğitimi alınabileceğinin belirten Nardalı, “Ausbildung eğitimi ortalama 1 ile 3 yıl sürer. Eğitimin uzunluğu niteliklerinize ve hangi alanda eğitim alacağınıza bağlıdır. Eğitim alınması gereken alanda bir tecrübeniz var ise eğitim süreniz kısalabilir. Bu eğitim, 300’den fazla alanda hem teorik hem de pratik deneyimi içerir. Yani haftanın 2 günü eğitim 3 günü çalışabilir ve alanınıza göre aylık 1000 € ile 1400 € arasında bir düzenli gelire sahip olabilirsiniz. Böylelikle Almanya’da yepyeni bir hayata başlangıç yapabilirsiniz” dedi.
NEDEN BİZE GÜVENMELİLER?
Daha önce 20 bini aşkın kişiye danışmanlık verdiklerinin altını çizen Nardalı, “Ausbildung’in en büyük sorunu güvendir. Neden bize güvenmeliler çünkü bu sektörün en iyisi biziz. Bugüne kadar 20 bini aşkın vatandaşımıza danışmanlık yaptık. Buradaki okullarımızda en az b1 seviyesinde Almancası olan arkadaşlarımızın işlemlerini zaten bizler eksiksiz bir şekilde hazırlıyoruz. Uçağa bindirip tamam artık bizim işimiz bitti demiyoruz. Orada da bir ekibimiz var. Oradaki arkadaşlarımız karşılıyor ve her şeyleri ile ilgileniliyor” diye konuştu.
KİMLER PROGRAMA BAŞVURABİLİR?
Ausbildung programına kimlerin katılabileceğini anlatan Nardalı, “AB vatandaşı olmayan biri olarak, bu programlar için uygun olmadığınızı varsayabilirsiniz. Bu kesinlikle yanlış bir bilgidir. Lise mezunu olan 18 -35 yaş arası herkes Ausbildung programlarına katılabilir. Ausbildung eğitimi ve çalışılan işler ticaret ve mesleğe yönelik işlerdir. Üniversite diploması gerektirmez. Ausbildung mezuniyetiniz sonrasında Almanya’da tıpkı Üniversite ya da Yüksek lisans yapmış kişiler gibi yasal çalışma izni ile çalışabilirsiniz. Şu anda, Almanya’daki birçok işletme özel niteliklere sahip ticaret profesyonelleri bulmakta zorlanıyor. Sonuç olarak, bir Ausbildung yeri alma şansınız çok yüksektir” ifadelerini kullandı.
Nardalı, “İlk ve en önemlisi, Almanya’da bir çıraklık eğitimine başvurmak ve tamamlamak için iyi bir Almanca seviyesine ihtiyacınız olacak. Dersler Almanca verilmektedir ve çalışmalar da Almanca yapılmaktadır. Şimdiye kadar Almanya’da çok fazla İngilizce Ausbildung programı mevcut değil. Yeterli derecede Almanca bilgisi ki bu da en az B1 seviyesi oluyor ve Almancaya eşdeğer bir okul bitirme belgesi gerekmektedir. Bizlere, https://onlineausbildung.com.tr/ adresinden, @ausbildungantalya sosyal medya hesaplarımızdan ulaşabilirsiniz. Merak ettiğiniz tüm soruların cevabını bu adresler üzerinden bulabilirsiniz.” şeklinde konuştu