Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Ayhan Barut, ziraat mühendislerine Bitki Koruma Ürünleri Bayilik ve Toptancılık Sınavı dayatmasından vazgeçilmesini isterken, 2024 yılında yapılan sınavda ortaya çıkan şaibeli durumun düzeltilmesi için iktidarı göreve çağırdı. Sınavla ilgili tepkilerin dikkate alınmasını talep eden Barut, "Sınavın geçme notunun çok yüksek belirlenmesi, adayların motivasyonunu olumsuz etkilediği gibi sektördeki ihtiyacın karşılanmasını da zorlaştırmaktadır. Bu yanlıştan dönülmelidir" dedi.
"BAŞARI ORANI ÇOK DÜŞÜK"
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi sunan Ayhan Barut, "2024 yılında yapılan Bitki Koruma Ürünleri Bayilik ve Toptancılık Sınavı, ziraat mühendisi ünvanına sahip binlerce adayın meslek hayallerini gerçekleştirmeyi hedeflediği bir sınavdır. Ancak, sınava toplam 15.747 kişi katılmış ve yalnızca 220 kişi başarılı olmuştur. Bu da başarı oranının çok ama çok düşük olduğunu göstermektedir. Başarı oranının bu kadar düşük olması, sınavın zorluk seviyesinin adaletsiz bir şekilde belirlenmiş olabileceği yönünde haklı endişelere neden olmuştur. Sınavın geçme notunun çok yüksek belirlenmesi, adayların motivasyonunu olumsuz etkilediği gibi sektördeki ihtiyacın karşılanmasını da zorlaştırmaktadır" diye konuştu.
"DAYATMADAN VAZGEÇİLSİN"
Ziraat Fakültesi mezunu ziraat mühendislerine sınav dayatmasından vazgeçilmesini isteyen Barut, "Benzer bir sınav, 2017 yılında yapılmış ve başarı oranı %5’in altında kaldığı için çan eğrisi yöntemi uygulanmış, tüm adaylara puan eklemesi yapılmıştır. Ancak 2024 yılındaki sınavda bu yöntem uygulanmamıştır. Ayrıca, sınav soru kitapçığının yayımlanmaması nedeniyle adayların, yanlış olduğunu düşündükleri sorulara itiraz etme hakları da ellerinden alınmıştır. Bu durum, adayların eşitlik ve şeffaflık taleplerine uygun düşmemektedir. Yanlıştan artık tümüyle vazgeçilmelidir" şeklinde konuştu.
"YENİDEN DEĞERLENDİRME YAPILACAK MI?"
CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut'un önergesinde şu sorulara yanıt verilmesi istendi:
"1- 2024 Bitki Koruma Ürünleri Bayilik ve Toptancılık Sınavı’nın başarı oranı çok düşük kalmasına rağmen, 2017 yılında uygulanan çan eğrisi sisteminin bu sınavda uygulanmamasının gerekçesi nedir?
2- Sınav sorularının ve cevaplarının yayımlanmaması hangi hukuki ve idari gerekçelere dayanmaktadır?
3- Adayların yanlış olduğunu düşündükleri sorulara itiraz haklarının sağlanmaması adil bir sınav uygulaması ile bağdaşmakta mıdır? Bu konuda herhangi bir düzenleme yapılacak mıdır?
4- 2024 sınavında yaşanan bu haksızlığın giderilmesi adına, sınavın yeniden değerlendirilmesi veya çan eğrisi gibi düzenleyici bir uygulama yapılması düşünülmekte midir?
5- Bu alanda ziraat mühendislerinin mesleki hayallerini gerçekleştirebilmesi için, gelecekte sınav süreçlerinde şeffaflık ve adaletin sağlanması adına ne tür önlemler alınacaktır?"
Ziraat Mühendislerinin İsyanı Meclis Gündeminde
Ayhan Barut, ziraat mühendislerine bayilik için sınav zorunluluğunun kaldırılmasını isterken, son sınavla ilgili ortaya çıkan sorunların giderilmesi amacıyla bakanlığı göreve çağırdı.
Bunlar da ilginizi çekebilir