Portakal Çiçeği Karnavalı için Merkez Park’taki kurulan stantların birinde Aladağ’da üretilen Andız Pekmezi de satılıyor. Aladağ Kırsal Kalınma Derneği Başkanı Vergi Kaplan andız pekmezinin faydalarının yanında andız pekmezi üreticilerine olan katkılarını anlattı.

“BİZİM BÖLGEMİZDE ÖKSÜRÜK ŞURUBU KİMSE İÇMEZ”

Adana Usulü Polis Haftası Kutlaması Karakolda Bitecekti Adana Usulü Polis Haftası Kutlaması Karakolda Bitecekti

Kaplan, andız pekmezinin astım, bronşit, nefes darlığı gibi üstü solunum yolları rahatsızlıklarına iyi geldiğini belirterek, “Bizim bölgemizde öksürük şurubunu kimse içmez. Çocuklar ve büyükler bu tür durumlarda andız pekmezi içerler. Akciğerlere, solunum yollarına iyi gelir. Andız pekmezi zaten çok mucize bir meyve. İnsanoğlu 9 ay 15 günde dünyaya geliyor. Andız meyvesi ise 18 ayda yetişiyor. Dünyada eşi ve benzeri çok az olan bir meyve. Türkiye’de Akdeniz kıyısında, yüksek kesimlerde var. Bu pekmezi yapmasını bilen çok kimsede yok.”

Pekmez Karistirma

“ALADAĞ’I BAYA ÖNE ÇIKARDIK”

Portakal Çiçeği Karnavalı gibi birçok etkinlik, fuar ve festivallere katıldıklarını ifade eden Kaplan şunları söyledi:

“Hem yöremizi tanıtıyoruz hem andız pekmezi fazla bilinmeyen bir şey olduğu için bunun tanıtımını yapıyoruz. Satışını yapıyoruz. Bölge insanımızın gelirine katkımız oluyor. Andız pekmezi üretiminde Aladağ’ı baya öne çıkardık. Daha önceleri elle kırılıyordu bu andızlar toplandıktan sonra. Kadınlar 2-3 gün uğraşıyorlardı.”

“MAKİNE İCAT ETTİM”

Andız pekmezi üretimini kolaylaştırmak için makine icat ettiğini aktaran Kaplan şöyle devam etti:

“Meydan Yaylası’nda kendi atölyem var benim. Kendi imkanlarımla makine icat ettim. Neredeyse andız pekmezi üretimi bitme noktasına gelmişti kırmanın zorluğundan dolayı. Kıracak kimse bulunamıyordu. Köyde sadece yaşlı nüfus kaldı. Komşu komşuya yardım edemez oldu. Ben makineyi icat edince üretim de çoğaldı.”

Andiz Pekmezi

“GURUR DUYUYORUZ”

Bölge halkının andız pekmezi üreterek kazandığının da altını çizen Kaplan sözlerine şunları ekledi:

“Aşağı yukarı her aile Aladağ’da olsun, Karaisalı bölgesinde olsun 2-3 defa andız kaynatıyor. Her kaynatmada 100 kg pekmez çıkarıyor. İşte 300-400 TL’ye versek 30-40 bin TL para yapıyor. O bölgenin bütçesine katkı sağlıyor. Burada hem devletimiz kazanıyor hem biz kazanıyoruz. Katma değer oluşuyor. İnsanların ihtiyacını alıyor. Ama para olmasa nasıl alacaktı? Bir çark döndürdük biz orada. Bununla da gurur duyuyoruz.”

Muhabir: ADİL DURMAZ