GÖRKEM ÜZELGEÇİCİ 
Kırgızistan Kültür, Enformasyon, Spor ve Gençlik Politikası Bakanlığı TikTok’un çocukların zihinsel gelişimini ve sağlığını olumsuz etkilediğine ilişkin sivil toplum kuruluşlarından bir dizi şikâyet alındığı belirtildi. Bakanlık, konuyla alakalı inceleme başlattığını ve incelemeler sonunda Tik Tok’un Kırgızistan topraklarında faaliyetlerini sonlandırma kararı aldığını açıkladı. Dijital Kalkınma Bakanlığı’na kararın yürürlüğe girmesi için başvurulduğu kaydedildi.

BİRÇOK ÜLKEDE YASAKLANDI 
Tiktok’un dünya çapında kullanıcı bilgilerini Çin Hükümetiyle paylaşabileceği endişesinin yanında çocuklar üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle birçok ülkede erişim yasaklandı. Bu ülkeler; Kanada, Belçika, Norveç, İngiltere, Yeni Zelanda ve ABD’nin Montana eyaleti. Kararın yürürlüğe girmesiyle de Kırgızistan’da da uygulamanın kullanılması yasaklanacak.

KİŞİDEN KİŞİYE FARKLILIK GÖSTEREBİLİR
TikTok gibi sosyal medya platformlarının psikolojik etkilerinin çeşitli olabileceğini ve kişiden kişiye farklılık gösterebileceğini belirten psikolojik danışman Ayşenur Zeybek Arslan, “Günümüzde sosyal medya platformları, milyonlarca insanın günlük yaşamının bir parçası haline geldi. TikTok gibi video tabanlı platformlar, kısa süreli, eğlenceli içerikler sunarak kullanıcıları kendine çekiyor ancak, bu platformların psikolojik etkileri göz ardı edilmemelidir. TikTok'un psikolojik etkilere yol açabilen bazı yönleri var.  TikTok ve benzeri platformlar, keyifli bir eğlence kaynağı olabilirler, ancak bilinçli ve sınırlı bir şekilde kullanılmalıdırlar. Kendi sosyal medya alışkanlıklarınızı izlemek, gerçek dünya etkileşimlerine zaman ayırmak ve olumsuz duygusal tepkilere karşı bilinçli olmak önemlidir. Ayrıca, çocuklar ve gençler gibi daha savunmasız grupları eğitmek ve korumak için aileler, öğretmenler ve toplumlar olarak sorumluluk taşımaktadır” ifadelerini kullandı.

Editör: Görkem Üzelgeçici