Özel Haber

Bitki Çaylarının Vücudumuza Mucizevi Etkileri Neler?

Son yıllarda bitki çaylarına olan ilgi giderek artıyor. Sağlık açısından da faydalı olan bitki çayları, tedavi amaçlı kullanıldığı gibi keyifle tüketilen içecekler arasında da yer alıyor. Peki, en çok tüketilen bitki çayları hangileridir ve nelere iyi gelirler?

Ihlamur: Çoğunlukla kış aylarında bal ve limon ile tüketilen ıhlamurun fayları saymakla bitmez. Grip nezle soğuk algınlığına iyi gelir. Boğaz tahrişini yumuşatır. 

Kuşburnu: Özellikle kolesterolü düzenleyen kuşburnu, romatizma ağrılarını keser. C vitamini yüksek olan çay, düzenli kullanımda kan temizliği yapar.

Lavanta: Lavanta çayı daha çok rahatlamak için tercih edilir. Özellikle kişi yorgun, huzursuz, gergin olduğu zamanlar tüketebilir. Aynı zamanda migrene de iyi gelir.

Melisa: Duygu durum bozuklukları başta olmak üzere hazımsızlık, gaz, mide bulantısı, şişkinliğe iyi gelir. Depresyon, kaygı, stres gibi durumlarda kişinin rahatlamasına yardımcı olur.

Papatya: En bilindik özelliği sakinleştirici etkisi olmasıdır. Aynı zamanda iltihap gidericidir, adet söktürücüdür, diyabete iyi gelir, cildi temizler, yaraları iyileştirir, ishale karşı etkilidir.

Rezene: Sindirim sistemine faydaları saymakla bitmez. Bağırsak hareketlerini düzenler, gaz ve kabızlığa iyi gelir, hazımsızlığa iyi gelir. Yeni annelerin sütünün salgılanmasını sağlar. Uyku kalitesini arttırır.

Yeşilçay: Kilo vermek isteyenlerin tercih ettiği yeşil çay, bununla birlikte baş ağrısını dindirmede, enfeksiyonlara karşı koruması, tip 2 diyabeti yönetmesi, stresi azaltması da faydaları arasındadır.

Nane çayı: Kış mevsiminde özellikle tercih edilen nane çayı limon ve bal ile de tüketilebilir. İştah açıcı bir etkiye sahiptir. Ağız kokusunu önler. Sindirim sorunlarına da iyi gelir.

Adaçayı: Özellikle balgam söktürücü özelliği ile ön plana çıkar. Bununla birlikte diş sağlığı boğaz ağrısına iyi gelir. Diyabet ve kolesterolü dengede tutar.

Siyah çay: kanser ile mücadele eder. Çayın şekersiz tüketilmesiyle yaşlanmaya karşı etkilidir. Enfeksiyon, hafızanın kuvvetlenmesi, kemiklerin kuvvetlenmesi gibi birçok faydası vardır.