Özel Haber

Çukurova’da Su Krizi Büyüyor!

Türkiye’nin en verimli toprakları Çukurova’da su sorunu gün geçtikçe büyüyor. Seyhan Sol Sahil Sulama Birliği köy muhtarlıklarına ve ilgili birimlere yazı göndererek güzlük ekim yapılmamasını konusunda uyarılarda bulundu.

Seyhan Sulaması Rotasyon Programı hakkındaki konulu yazıda ise şu ifadelere yer verildi;

“12.07.2024 tarihi itibariyle Seyhan Barajında 357.31 hm3(hm3, hektometre küp demek. 1 hektometre küp 1 milyon metreküpe eşit) sulamada kullanılabilir su bulunmakta olup bu miktarın ancak çok yıllık bitkilerin (Narenciye, Her çeşit meyve bahçesi, her çeşit Fidan vb.) su ihtiyaçlarını karşılayabileceğinden, güzlük ekim (Soğan-sarımsak. Patates, Her çeşit sebze vb.) yapılması halinde çok yıllık bitkilere su verilmemesi riski oluşacağından, kendi imkânı ile sulama yapabilecek çiftçiler haricinde (Dere yatağı ve drenaj kanalından sulama yapanlar hariç) güzlük ekim için su verilmesi mevcut su bütçesi ile mümkün görülmemektedir. Bu kapsamda güzlük ürün ekilmesi durumunda mevcut su bütçesi ile su verilemeyeceği konusunun mahalle halkına duyurulması hususunda; Bilgilerinizi ve gereğini arz/rica ederim.”

SULAMA KRİZİNE KARŞI ÖNLEM ALIN

Cumhuriyet Halk Partisi Adana Milletvekili Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, sulama krizine karşı defalarca uyarılarda bulunduğunu belirterek, “Seyhan ve Ceyhan Nehirlerinin beslediği koca ovada tüm uyarı ve önerilerimize rağmen çiftçimizi susuz bıraktılar, plansızlığın ve beceriksizliğin bedelini tarıma ve üreticiye ödetiyorlar. Sulama Birliği eliyle iş bilmezliğin kanıtı gibi çiftçi ve tarımsal üretim için büyük bir kriz yaratarak 'Güzlük ürün ekimi yapmayın' diye yazı gönderiyorlar. Defalarca uyardık, kapalı sulama sistemi yatırımları için çağrı yaptık. Sulama krizine karşı önlem alın, plan yapın, hazırlıklı olun dedik, söz dinletemedik. Şimdi sorumlular çiftçiye hesap vermeli, üretim kaybını önlemek ve çiftçi zararını engellemek için acil adım atılmalıdır” ifadelerini kullandı.

“PERŞEMBENİN GELİŞİ ÇARŞAMBADAN BELLİ OLUR!”     

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, iki sene önce belli aralıklarla suların kesildiğini geçen sene bunun daha sık hale geldiğini belirterek, “Özellikle Yüreğir Bölgesi için güz döneminde suya ihtiyaç duyulan ürünlerin ekilmemesi, ekildiği takdirde de su verilmeyeceği uyarısında bulunuldu. Aslında bakarsanız Perşembe’nin gelişi Çarşamba’dan belli olur derler ya öyle bir durum ile karşı karşıyayız. İki üç sene önce ufak tefek su kesintileri yaşanıyordu, geçen sene biraz daha arttı, bu sene ise çok ciddi boyutlara ulaştı. İklim krizi, küresel ısınma, yağışların azalması her şeyle bağlantılı ancak, bu konulara karşı belli bir plan ve program yapılması artık şart oldu. Böyle devam edilirse gıda enflasyonu tahmininden çok daha çabuk yükselecek ve çok daha yüksek olacak” dedi.