Geçtiğimiz yıl da su seviyesinde ciddi bir düşüş yaşanmış, ancak bu yıl durum daha da kritik bir hal almış durumda. Bölge halkı ve tarım üreticileri endişeli. Barajdaki su seviyesi her geçen gün düşerken, Devlet Su İşleri (DSİ) Adana 6. Bölge Müdürlüğü’nden tatmin edici bir yanıt alınamıyor.
İklim Değişikliği mi, Yönetim Hatası mı?
cukurovametropol.com.tr olarak DSİ 6. Bölge Müdürlüğü yetkililerine, Kozan Barajı’ndaki su seviyesindeki düşüşün nedenlerine ilişkin yönelttiğimiz şu sorular yanıtsız kaldı:
1. Su seviyesindeki düşüşün temel nedenleri nelerdir? İklim değişikliği, tarımsal sulama veya başka faktörler mi etkili?
2. Tarımsal üretim, içme suyu temini ve enerji üretimi üzerindeki olası etkileri azaltmak için hangi önlemler alınıyor?
3. Barajın çevresel ve ekonomik etkilerini en aza indirmek için gelecekte ne tür stratejiler planlanıyor?
DSİ yetkilileri, Kozan Barajı’nın mevcut su seviyesiyle 2024 sulama sezonunda herhangi bir sorun yaşanmayacağını açıklasa da bu açıklama halkı tatmin etmedi. Tarım arazilerinde yaşanan sorunlar ve çevredeki doğal yaşamın tehdit altında olması bu açıklamayı gölgede bırakıyor.
Geçici Çözümler mi, Kalıcı Stratejiler mi?
DSİ’nin Eylül ayında yaptığı açıklamaya göre barajda şu an 31 milyon m³ su bulunuyor ve 2024 yılı sulama sezonunun bu suyla tamamlanabileceği belirtiliyor. Ancak aradan geçen 3 ay içinde su seviyesinin daha da azaldığının gözle görülebiliyor. İklim değişikliği ve kuraklık tehdidi her geçen yıl artarken, yalnızca “bu sezon sorun olmayacak” demek yetersiz kalıyor.
Sessiz Kalan Yetkililer ve Halkın Beklentisi
Kozan Barajı’ndaki durum yalnızca tarımsal sulama için değil, içme suyu ve enerji üretimi için de ciddi bir risk taşıyor. Hal böyleyken, DSİ’nin halkın ve gazetecilerin sorularını yanıtsız bırakması büyük bir sorumsuzluk örneği olarak görülüyor. Kurumların, yaşanan kriz karşısında daha şeffaf olması ve çözüm odaklı stratejilerini paylaşması bekleniyor.Barajın yalnızca bugün değil, gelecek yıllarda da sürdürülebilir bir şekilde kullanılabilmesi için;
Damla sulama gibi modern tarım tekniklerine geçişin hızlandırılması,
Yağmur suyu toplama sistemlerinin teşvik edilmesi,
Su tasarrufunu artıracak projelerin hayata geçirilmesi gibi adımların ivedilikle atılması gerekiyor.