İnsanın nerede ne zaman doğacağını, kimin çocuğu olacağını kendi belirlemiyor.

        Yağmurun nereye çok, nereye az yağıp, nerede ekinleri büyüteceğini, depremin nerede ne zaman olacağını bilmediğimiz elimizde olmayan olaylardır. Bunlar biz yaşarken karşımıza çıkan adil olmayan hayat olanlarıdır ki, kimseye kızamayız; doğanın kendi kanunlarıdır.

       ABD Başkanı Tramp'ın yaptıkları ise insan aklının ürettiği hamlelerdir. Bu kızılacak olan bize karşı hamleyi yapandır. ABD ithal ettiği tüm ürünlere yüzde 10'luk genel vergi, Çin'e ise yüzde 60, AB'ye yüzde 20 oranında ek vergi tarifesi getireceğin söyleyerek adeta " ticaret savaşı" başlattı. Popülist söylem dengeleri bozdu. Ticaret diplomasisi karıştı. Borsa olmak üzere varlıklar değer kaybetti. Bu dünyayı daha korkunç ve güvenilmez yapıyor. Sanayici, inşaatçı, bankacı, hayatın bu defa bir devlet başkanı tarafından rayından çıkarılıp  adil olmadığını görüyor.

      Türkiye'de ise elektriğe yapılan yüzde 25 zam hayatı daha da zorlaştırıyor.

    Dolandırıcılara

           Dikkat

 Bu ara dolandırıcılık vakaları arttı. İlan edip part time iş arayanlara yönetiyorlar. Büyük firmaların isimlerini kullananları da var.

Dolandırıcılar bu işi ne yazık ki oldukça profesyonel şekilde yürütüyor. Bu kişiler gerçek bir yatırımcı ya da danışman kim­liğiyle ortaya çıkıyor, sahte sosyal medya profil­leri oluşturuyor, hatta bazen sahte web si­teleri kuruyorlar. Sonrasında hedef kişiyle yakınlık kurarak küçük yatırımlar öneri­yorlar. Kazanç sağlandığında kişiyi daha büyük yatırımlar yapmaya ikna ediyorlar. "İlk kazancı göster, sonra büyük parayı al" yöntemiyle çalışıyorlar. Buna sarmal sistemi de deniliyor. Genellikle What­sApp ve Telegram gibi daha gizli iletişim kanallarına geçiyorlar. İkna sürecinde ki­şiye özel teklifler sunuyor, küçük çapta meblağlar kazandırıyor. Aciliyet hissi ya­ratıyorlar ve en sonunda, kişi yüksek mik­tarda para yatırdıktan sonra ortadan kay­boluyorlar.

Eğer bu şekilde bir mağduriyet yaşadıy­sanız, TCK 157. madde kapsamında suç du­yurusunda bulunabilirsiniz. Savcılığa gi­derek şikayette bulunmanız, ekran görün­tüleri, banka dekontları, mesaj kayıtları gibi delilleri sunmanız gerekiyor. Ayrıca dolandırıcının kullandığı sosyal medya he­sapları ya da iletişim bilgileri de delil ola­rak eklenmeli. Gerekirse Bilişim Suçları Şube Müdürlüğü’ne başvurarak teknik in­celeme yapılması da isteye bilirsiniz.

Dikkati olup bu tuzağa düşmemek elbette en ve çok önemli...