Etkinlik esnasında Çukurova Metropol Gazetesi Muhabiri Beril Ant’a konuşan Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Adana Şube Başkanı ve Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Selahattin Menteş, kanserle mücadelenin önemine değindi. Derneğin çalışmalarını anlatan Menteş; “Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu, 18 Şubat 1947’de kurulmuş köklü bir dernek. Türkiye genelinde yaklaşık 10-11 ilde şubesi bulunuyor. Adana şubesi olarak amacımız hem kanser konusunda toplumu bilinçlendirmek hem de hastalara maddi ve manevi destek sağlamak. Kanser günümüzün adeta pandemisi. İnsan ömrü uzadıkça kanser vakaları da artıyor. Bunun yanı sıra çevre kirliliği ve sağlıksız beslenme gibi faktörler kansere zemin hazırlıyor. Kanser, sadece hastayı değil, ailesini de derinden etkiliyor. Bir ailede kanser hastası olduğunda, sosyal yapıları değişiyor, ekonomik zorluklar artıyor. Biz, hem doğru bilgileri paylaşarak kansere karşı farkındalık yaratmaya hem de hastalarımızın yanında olmaya çalışıyoruz. Çünkü bir kanser hastasını en iyi, bu hastalığı daha önce yaşamış biri anlar.” ifadelerini kullandı.
Yürüyüş ve Kitap Okuma Etkinlikleri
Dernek, farkındalık oluşturmak ve dayanışmayı güçlendirmek amacıyla çeşitli sosyal etkinlikler düzenliyor. Bunlar arasında en dikkat çekenlerden biri, düzenli olarak yapılan farkındalık yürüyüşleri. Bu yürüyüşlerde kanser hastaları, doktorlar ve gönüllüler bir araya geliyor.
Dernek, yürüyüşler ve kitap okuma etkinlikleriyle hem hastaları hem de sağlık çalışanlarını bir araya getirerek dayanışmayı arttırmayı hedefliyor.
Kitap okuma etkinliklerinden de bahseden Menteş, şunları söyledi. “Birlikte güçleniyoruz. Haftalık kitap okuma etkinlikleri düzenliyoruz. Bu etkinliklere kanser hastaları ve doktorlar birlikte katılıyor. Çukurova’da yaşarken Orhan Kemal okumamak olmaz. Türkiye edebiyatından eserler okuyarak sosyalleşiyor, deneyimlerimizi paylaşıyor ve birbirimize destek oluyoruz. Amacımız, bu tür etkinlikleri artırarak hastalarımıza daha fazla fayda sağlamak.”
“Bu Hayatı İkinci Kez Yaşıyorum”
Röportajda dernekte bulunan kanser hastaları da duygularını paylaştı. 4. evre meme kanseri tedavisi gören Sidar Yaşar, hastalığına rağmen hayata tutunduğunu ifade etti;“Kanser olduğumu öğrendiğimde büyük bir şok yaşadım. Ama hastalığa teslim olmadım. Her günümde hayatı daha fazla sevmeyi öğrendim. Burada aldığım destek, bu süreçte en büyük gücüm oldu.”
Kanser Olduğunu Öğrendikten Sonra 50 yaşında Üniversiteyi Kazandı
Hastalığı yenen Nurgün Bektaş ise yaşadığı süreci şu sözlerle anlattı;“Kanserle mücadelemde en büyük desteği oğullarımdan aldım. Hastalığı yendikten sonra bu hayatı ikinci kez yaşıyorum. Kendime bir söz verdim ve üniversite sınavına girerek hayallerimi gerçekleştirdim. Şimdi üniversite öğrencisiyim. Bu dernekte bana gösterilen dayanışmayı hiç unutmayacağım.”
Farkındalık İçin Adımlar Atılıyor
Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Adana Şubesi, farkındalık yürüyüşlerinden deneyim paylaşımına kadar geniş bir yelpazede etkinlikler düzenleyerek hem kansere karşı bilinç yaratıyor hem de hastalara umut aşılıyor. Kurum, önümüzdeki dönemde bu etkinliklerin sayısını artırarak daha fazla kişiye ulaşmayı hedefliyor.