TARLADAKİ ÜRÜN SABRETMİYOR

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek'in çiftçilerden "sabırlı olun" çağrısına tepki gösteren CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu yıl birçok temel ürün için verilen alım fiyatlarının çiftçilerin maliyetlerini karşılamadığını belirterek şunları söyledi:

"Sayın Bakan, tarladaki ürünler sabretmiyor. Bu yıl buğdaya yüzde 12, arpaya yüzde 3, şeker pancarına yüzde 28’lik bir artış verdiniz. Oysa TÜİK’in açıkladığı verilere göre, maliyet artışları yüzde 41 seviyesinde. Enflasyonun altında bir alım fiyatıyla çiftçi nasıl ayakta kalacak?"

Gürer, ürünlerin tarlada kaldığını ve çiftçinin giderek daha zor bir duruma düştüğünü ifade etti.

TARLADA KALAN ÜRÜNLER: "KARPUZ, KAVUN, DOMATES ÇÖPE GİTTİ"

Tarım sektöründe yaşanan sıkıntıların bu yıl daha belirgin hale geldiğini vurgulayan Gürer, tarlada kalan ürünlere dikkat çekti:

"Karpuz, kavun, domates, biber, patlıcan, patates... Bu yıl tarlada çöpe gitti. Çiftçinin bu kadar sahipsiz kaldığı bir dönem daha olmadı. Destek verdiğinizi söylüyorsunuz, ama gerçek ortada."

“Konut Fiyatlarında Belirgin Bir Yükselme Yaşandı” “Konut Fiyatlarında Belirgin Bir Yükselme Yaşandı”

Gürer, çiftçinin ürünlerinin para etmemesi ve pazara ulaşamaması nedeniyle büyük zarar yaşadığını belirtti. Gürer “Üretici kazanmadı. Tüketici de iktidar aracılara göz yumduğu için pahalı ürüne mahkûm edildi” dedi.

TARIM KANUNU’NUN 21. MADDESİ: "ÇİFTÇİYE 411 MİLYAR LİRA DESTEK VERİLMELİYDİ"

Tarım Kanunu’nun 21. maddesi gereği çiftçilere verilmesi gereken desteğin verilmediğini belirten Ömer Fethi Gürer, hükümetin tarım politikasını eleştirdi: "Çıkardığınız tarım kanununun 21. maddesine göre, çiftçiye verilmesi gereken destek 411 milyar lira. Ancak 2024 yılı bütçesinden ayırdığınız 91 milyar lira. Neyi sübvanse ediyorsunuz? Gübreyi mi, yemi mi?"

Gürer, “Çiftçilere verilmesi gereken desteğin, kanunda belirtilen rakamın çok altında kaldığını ve bu durumun çiftçiyi daha da zor duruma soktuğunu dile getirdi.

"ÇİFTÇİLERİN İÇİNDE BULUNDUĞU SÜRECİ GÖRMÜYORSUNUZ VE SABIR İSTİYORSUNUZ"

Çiftçilerin borç yükü altında ezildiğini ve hükümetin bu sorunu görmezden geldiğini ifade eden Gürer, çiftçilerin sabır göstermesinin mümkün olmadığını belirterek, “Bugün tarımla uğraşan herkes tarihin en zor sürecini yaşıyor. Çiftçilerin içinde bulunduğu süreci görmüyorsunuz ve sabır istiyorsunuz. Üretilen ürün sabırla korunabilir mi? Sizin yaptığınız, sadece var olan sorunu görmemek ve süreci biraz daha idare etmek."

CHP’li Gürer, çiftçilerin artık dayanacak gücünün kalmadığını vurguladı ve borçların çiftçileri daha da zora soktuğunu ifade etti.

ÇİFTÇİNİN BORÇ YÜKÜ: " ÇİFTÇİNİN BANKALARA BORCU 715 MİLYAR LİRAYI AŞTI"

Çiftçilerin bankalara olan borçlarının giderek arttığını dile getiren CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “2 milyon 300 bin çiftçinin bankalara olan borcu 715 milyar lirayı aşmış durumda. Genel borçlar ise 800 milyarın üzerinde. Borçsuz çiftçi bırakmadınız. İcra kapıda” diye konuştu.

Gürer, çiftçilerin borçlarının yanı sıra, tarımsal desteklerin de enflasyon karşısında yetersiz kaldığını belirterek hükümetin politikasını eleştirdi.

"TARIMSAL DESTEKLER YETERSİZ, ÇİFTÇİ SAHİPSİZ"

Gürer, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in tarımsal desteklerin arttığı yönündeki açıklamalarına da yanıt vererek, çiftçiye verilen desteğin enflasyon oranında bile değer kazanmadığını belirtti:

Ömer Fethi Gürer," Desteklerin arttığını söylüyorsunuz, enflasyon oranında o destekleri bir değerlendirin. Çiftçiye destek vermediğinizde ortaya çıkar; yani ülkenin içinde bulunduğu koşullar, ekonomik anlamda emekliyi, işçiyi mağdur ettiği süreçte, çiftçinin ve esnafın halinden de haberiniz yok. Gerçek anlamda tarım, bu kadar sorunlu bir dönemi hiçbir zaman yaşamadı. Bunun da başlıca sorumlusu sizsiniz.” diye konuştu.

Tarım sektörünün tarihinin en sorunlu dönemini yaşadığını dile getiren Gürer, bunun başlıca sorumlusunun hükümet olduğunu belirtti.

BAKAN ŞİMŞEK NE DEMİŞTİ?

Bakan Mehmet Şimşek, yaptığı açıklamada çiftçilerden sabır isteyerek, ekonomik toparlanmanın biraz zaman alacağını dile getirmişti. Şimşek’in açıklamaları şu şekildeydi:

"Biraz sabırlı olun. Esnafın, çiftçinin, çalışanların yanındayız. Enflasyonu indirerek emeklinin, çalışanın kalıcı şekilde alım gücünü arttıracağız. Hayat pahalılığı ve enflasyon önemli bir sorun. Enflasyonu kalıcı bir şekilde indirerek topyekûn kalkınma sağlayacağız."

Bakan Şimşek, tarımsal desteklerin arttığını ve çiftçilere verilen kredi tutarının 27 katına çıktığını belirtmiş, 2004 yılında 204 bin çiftçiye destek verilirken bugün bu sayının 1 milyon 318 bine ulaştığını ifade etmişti.

SABIR DEĞİL, ACİL ÇÖZÜM ŞART

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çiftçilerin yaşadığı zorlukları gözler önünde, sabırla beklemenin çiftçiler için bir çözüm değil, çiftçilerin acilen desteklenmesi gerekiyor. Tarla da ürünü çürüttüler” dedi.

Kaynak: BÜLTEN