Pazarda, kadınların el emeğiyle ürettikleri çeşitli ürünler sergileniyor. Ziyaretçiler, el yapımı kupalar, bardaklar, takılar, mumlar, yastıklar, oyuncak bebekler gibi özgün ürünler satın alabilirken, aynı zamanda yeme içme alanlarında da keyifli zaman geçirebiliyorlar. Ayrıca, bu yılki etkinlikte özel gereksinimli bireyler de yer alarak, ürünlerini sergiliyor ve ekonomiye katkı sağlıyorlar.
Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanı Ayten Dolançay, kadınların ekonomik bağımsızlıklarını artırmayı hedeflediklerini vurgulayarak, “Kadınların ekonomik olarak güçlendirilmesi amacıyla çeşitli projeler yürütüyoruz. Bu kapsamda yılda beş ila altı kez 'Kadın Emeği Pazarları' kuruyoruz. Buradaki sloganımız: ‘Ürettikçe Güçlü Kadınlar.’ Kadınların ürünlerini satarak ekonomik gelir elde etmeleri, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden kaynaklı sorunlarla daha güçlü bir şekilde baş edebilmelerine katkı sağlıyor” dedi. Ayrıca, bu pazarların sadece ekonomik fayda sağlamakla kalmayıp, kadınlara kooperatifleşme, teknik bilgi edinme ve mevzuat desteği gibi alanlarda da rehberlik sunduğunu ifade etti.
Dolançay, “Kadın Emeği Pazarları, sadece kadınların ekonomiye katkı sağlamalarına değil, aynı zamanda iş dünyasında daha aktif yer almalarına da olanak tanıyor. Kadınların iş gücüne katılımını destekleyen projeler yürütüyoruz. Bu projeler kapsamında, kadınlara cinsiyetsiz mesleklerde eğitimler veriyoruz. ‘Güçlü Kadın Güçlü Adana’ projemiz ile kadınların istihdamına katkıda bulunuyor ve onları organize sanayi bölgelerinde istihdam edilmesi için destekliyoruz” diye konuştu.
Bu yılki Kadın Emeği Pazarı, toplumsal cinsiyet eşitliği konusuna da dikkat çekiyor. Etkinlik alanında yer alan yılbaşı ağacına dilek notları bırakılabilmesi için bir dilek kutusu yerleştirildi. Ziyaretçiler, dilek kutusuna notlarını bırakarak toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın hakları konusunda farkındalık oluşturmak için desteklerini gösteriyorlar. Bu uygulama, kadınların toplumdaki eşit haklara sahip olma yolunda atılacak adımların önemini vurgulamak amacı taşıyor.
Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanı Ayten Dolançay, ayrıca kadınlardan herhangi bir stant ücreti alınmadığını belirterek, “Elde edilen gelirin tamamen kadınlara ait olduğunu ve bu organizasyonun amacı doğrultusunda, üreten kadınların ürünlerini merkezi noktalarda tüketicilerle buluşturmayı hedeflediklerini” ifade etti. Dolançay, “Bu yılbaşı pazarı vesilesiyle tüm kadınlarımıza başarılar diliyor ve Adanalılara mutlu, sağlıklı, huzurlu bir yıl temenni ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı.
Kadın Emeği Pazarı, kadınların el emeği ürünlerini görmek ve satın almak, aynı zamanda toplumsal cinsiyet eşitliği konusuna katkıda bulunmak isteyen tüm Adanalıları bekliyor.