HATİCE ÇATALYÜREK
Adana Çocuk ve Kadın Hakları Derneği Başkanı ve Aile Danışmanı Çiğdem Akça, genel seçimler öncesi ve sonrasında siyasiler tarafından sık sık gündeme getirilen, 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelen Şiddetin Durdurulması yasasının üzerinde değişiklik yapıldığını, bir nevi budanmak istendiğini ifade ederek, bu yasanın hayati önem taşıdığını dile getirdi. Akça; “6284 Sayılı Kanun, şiddete uğrayan veya uğrama riski bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takibe maruz kalan kişilerin korunması ve şiddetin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirleri içermektedir” dedi.

6284 SİYASET MALZEMESİ DEĞİLDİR

Çiğdem Akça konuşmasında:” Mağdur beyanı esası ve 6284 sayılı yasanın varlığı, toplumun erkeklere tanıdığı ayrıcalıklar nedeniyle kadına yönelik şiddetle mücadelede, adaletin sağlanması için “hukukun zayıftan yana” konumlanmasıdır. Kilit taşı hükmündeki bu iki şiddet türünü yasadan çıkarmak (Ekonomik ve psikolojik şiddet) başka alanlarda olduğu gibi kadına yönelik şiddetle mücadele alanında da hukukun üstünlüğü ilkesinden uzaklaşıp üstünlerin hukukunu, erkek egemenliğini yeniden inşa etmek olacaktır.”diye konuştu.

Kadına Yönelen Şiddetin Durdurulması Yasası, hayati bir önem taşımaktadır. 

KADINI KÖLELEŞTİRME POLİTİKASI 

Ekonomik ve psikolojik şiddeti yok saymanın kadını köleleştirme politikası olduğunu vurgulayan Akça; “Ekonomik ve psikolojik şiddete somut delil bulun demekle şiddetle mücadele politikasını bir nevi devreden çıkartmak planlanmaktadır. Şiddeti değil şiddetin başlamadan önlenmesi politikasını ortadan kaldırma isteği, kadınları köleleştirme politikasıdır. Günümüzde aile ve toplumda, hatta TBMM de erkek egemenliğini yeniden güçlendirmek isteyenler için, şiddeti desteklemek şikâyetçi kadının başvurduğu karakoldan sevk edildiği doktor muayenesinde izi bulunamayacak şiddet türlerini inkâr etmek temel politika olarak benimsenmeye çalışılmaktadır.”şeklinde konuştu.

6284 AYET DEĞİLDİR 

Ekonomik ve psikolojik şiddetin kadını değersiz güçsüz hissettiren bir şiddet türü olduğunu ifade eden Akça ;“"6284 ayet değildir" denilerek yıllarca üzerinde çalışılarak koruma, önleme kısmı başta olmak üzere hazırlanmış yasanın değiştirilmesi sıradan bir şey olarak topluma kabul ettirmek istenmektedir. Ekonomik ve psikolojik şiddeti incelediğimiz zaman altta yatan sebeplerin neleri tetiklediğini açıkça görüyoruz. Sözlü şiddet ve duygusal baskı ile ev içinde veya toplum hayatının her alanında kadınların erkekler tarafından onurlarının kırılması, aşağılanması ile başlayan, karşısındakine kendisini değersiz, güçsüz hissettiren şiddet türüdür.”ifadelerinde bulundu. 

HER TÜRLÜ ŞİDDETLE MÜCADELE ETTİK

Adana Çocuk ve Kadın Hakları Derneği’nin kurulduğu 2013 yılından bu güne 10 yıllık süre zarfında ihmal- istismar ve her türlü şiddetle mücadele ettiklerini, vurgulayan Başkan Çiğdem Akça, mağdurlarla birebir vaka takibi yaparak ilgilendiklerini bunu yaparken de kurumsal işbirlikleri gerçekleştirdiklerini söyledi. Çiğdem Akça kadının insan hakları mücadelesini, çocukları da içine alarak koruma ve önleme odaklı gerçekleştirmeye çalıştıklarını belirtti. Sahada insanlara birebir dokunarak çözüm bulmaya çalıştıklarını, mahalle odaklı çalışmaları ise mahallede yaşayan öncü kadınlardan destek aldıklarını söyledi.


 

Editör: Tanır Emre ÜZELGEÇİCİ